Dan zemlje kot priložnost

  • Dan zemlje kot priložnost

26.04.2017

Ob svetovnem dnevu zemlje strokovnjaki za upravljanje energije in avtomatizacijo svetujejo da razmislite o energetski sanaciji vašega doma

Tudi letos smo 22. aprila praznovali svetovni dan zemlje. Na ta dan pozornost posvečamo skrbi za naš planet in predvsem prizadevanjem za zmanjšanje okoljskih izpustov. Ste se kdaj tudi sami vprašali, kaj lahko sami storite za naš planet? Eden izmed pomembnejših virov onesnaževanja je tudi ogrevanje, kar lahko zimskih dnevih opazimo tudi pri nas, zaradi slabše kakovosti zraka.

Spomlad je del leta v katerem se običajno lotimo obnove stanovanja  in ostalih zahtevnejših gradbenih del. Pri tem je pomembno, da imamo v mislih tudi energetsko učinkovitost objektov, saj se lahko investicije relativno hitro povrnejo. V zadnjih letih nam pri ugotavljanju energetskega stanja zgradb pomagajo energetske izkaznice. Te se pri nas izdeluje od leta 2013 in sicer na podlagi Direktive EU.

Energetski razred, ki ga prejme določena zgradba je sicer rezultat energetskega certificiranja, ki najenostavneje rečeno prikazuje koliko energije moramo porabiti, da stanovanje ogrejemo na primerno temperaturo. Kolikor več energije je potrebno, da ogrejemo prostor, toliko nižji je energetski razred stavbe. Navsezadnje se nižji energetski razred pokaže tudi v tem, da za ogrevanje objektov z nižjim energetskim razredom plačujemo več.

Pri odločitvi za energetsko sanacijo se je dobro posvetovati s strokovnjaki, ki nam lahko izračunajo v kakšnem obdobju se bo povrnila investicija v energetsko sanacijo in koliko nižji bodo stroški ogrevanja. Lahko pa sami preverite prihranke pri energiji na brezplačnem spletnem svetovalcu Porabimanj

Ne glede na to, ali se boste lotili energetske sanacije vašega doma, pa bodite pozorni tudi na električne instalacije v vašem domu. Instalacije naj bodo zaščitene, saj lahko zgolj tako zagotavljajo varno uporabo električnega omrežja. Zaradi tega posvetite pozornost tudi izbiri vtičnic, stikal in razdelilnih  omaric v stanovanjskih prostorih, ki bodo preprečili kratke stike in potencialne električne izpade zaradi preobremenitve omrežja. Določene prihranke električne energije, pa lahko ustvarite tudi z namestitvijo varčnih sijalk. (vir: Naš stik)

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.