Izbira ustreznih sijalk je za nekatere zahtevna

Med anketiranimi v raziskavi REUS so najbolj poznane LED sijalke, ki jih uporablja že več kot tri petine gospodinjstev. Glede na ponudbo v preteklih letih pa se največ  uporabljajo kompaktne fluorescentne sijalke (navadne varčne sijalke), ki se po varčnosti ne morejo primerjati z LED sijalkami.

Primerna svetloba v bivalnih in delovnih prostorih poveča našo storilnost, vpliva na dobro počutje ter na telesno in duševno zdravje. Sodobna fizika nam svetlobo predstavlja kot energijo v obliki fotonov, ki so v nenehnem gibanju. Simbolično pa svetloba predstavlja vitalno energijo in vir življenja. Svetloba ima večji pomen, kot ji ga po navadi pripisujemo zato poskrbite, da bo vaš dom in delovni prostor primerno osvetljen.

Da bi vam olajšali izbiro sijalk smo v Informa Echo zbrali rezultate raziskave REUS 2017, pripravili neodvisni  izračun prihrankov v povprečnem gospodinjstvu in pridobili informacije na prodajnem mestu.

Preverili smo na prodajnem mestu

Po novo sijalko sem se odpravil v eno od večjih tehničnih trgovin. Prodajalec srednjih let mi je prijazno pojasnil, da so kompaktne fluorescentne sijalke, poznane kot varčne sijalke, preteklost. Priporočil mi je LED sijalke in kot alternativo halogenke ob tem pa je še pojasnil, da halogenke pri enaki osvetlitvi porabijo bistveno več energije in da je njihova življenjska doba glede na število vklopov več kot 10x manjša od LED sijalk. Zato so LED sijalke upravičeno dražje.

Zakaj so kupci zbegani?

Po obisku trgovine sem razumel nelogičnost v odgovorih anketiranih glede deleža sijalk, ki jih uporabljajo v svojih domovih. Rezultati raziskave REUS 2017 so namreč pokazali malenkostno povečanje navadnih žarnic z žarilno nitko, ki jih ni več v prodaji.

Danes ni lahko odgovoriti na vprašanje katere sijalke poznate kot je bilo v preteklosti. Povečano število različnih tehnologij in podoben izgled različnih vrst sijalk povečuje tudi zmedenost pri kupcih.

Možno je kupiti LED sijalke, halogenke in kompaktne fluorescentne varčne sijalke v obliki bučke kot so bile v preteklosti navadne žarnice z žarilno nitko zato so nekateri verjetno podali napačen odgovor. Še težje pa se je znajti, ker pestra ponudba sodobnih sijalk vključuje tudi zelo varčne LED sijalke z žarilno nitko, ki pa seveda ni ista kot je bila v preteklosti. V teh sijalkah se nahaja LED dioda, ki izgleda podobno kot žarilna nitka.

Delež sijalk - žarnic v notranjih prostorih / Pozitivna energija / Ilustracija: Branko Baćović

Katere sijalke poznamo in uporabljamo?

V raziskavi REUS 2017 smo vprašali 1015 slovenskih gospodinjstev, da spontano navedejo vrste sijalk, ki jih poznajo in katere sijalke uporabljajo.

U Sloveniji so najbolj poznane LED sijalke, ki jih je spontano navedlo 69% anketiranih, uporablja pa jih 61% gospodinjstev. Kompaktne fluorescentne sijalke (varčne sijalke) pozna 53% anketiranih, uporablja pa jih 70% gospodinjstev. Na tretjem mestu so halogenske sijalke, ki jih je navedlo 12% anketiranih uporablja pa jih 44% gospodinjstev. Zanimivo je, da je tako imenovane neonke (fluorescentne sijalke) spontano navedlo le 9% anketiranih, uporabljajo pa se skoraj v polovici gospodinjstev. 6% anketiranih pri spontanem navajanju sijalk, ki jih poznajo ni znalo odgovoriti. Anketiranci so lahko navedli več odgovorov, zato je lahko seštevek deležev več kot 100%.

Kam po pomoč in v nakup

Na brezplačnem neodvisnem svetovalcu www.porabimanj.si lahko izračunate prihranek pri elektriki v primeru, da obstoječe sijalke ali žarnice zamenjate z bolj varčnimi. V kolikor bi kompaktne fluorescentne sijalke (navadne varčne sijalke) zamenjali z LED sijalkami lahko zmanjšate strošek porabljene energije za razsvetljavo za dve tretjini.

Zanimivo ponudbo LED sijalk boste našli tudi pri Energiji Plus, ki nudi široko paleto ugodnih paketov za dobavo električne energije in zemeljskega plina.

Svetovalna mreža ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada, vam omogoča  brezplačno svetovanje v vam najbližji svetovalni pisarni. Najbližjo svetovalno pisarno najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številki 080 1669.

O raziskavi REUS

Raziskava REUS 2017 je sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki se izvaja od 2009. Pobudnik in vodilni partner je Informa Echo. Partnerji, ki omogočajo raziskavo so CEU IJS, Gradbeni inštitut ZRMK, Mediana in SURS. Glavni sofinacer raziskave REUS 2017 je podjetje Borzen / Trajnostna energija.

Rajko Dolinšek
direktor Informa Echo in vodja projekta REUS

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.