Novi Tesla, novi nobelovec ... zakaj pa ne?

Novi Tesla, novi nobelovec … zakaj pa ne?

V Srbiji pravijo, da so odkrili novega Nikolo Teslo! Izum inovatorja bi lahko državo ob predelavi obstoječih hidroelektrarn pripeljal do začetka izvažanja električne energije.

Novi Tesla, novi nobelovec ... zakaj pa ne?

Zgoraj napisano vseeno popolnoma ne drži, saj Srbija proizvaja približno 25 do 30 odstotkov potrebne električne energije iz hidroelektrarn. Drži pa dejstvo, da bi Srbija s prenovo obstoječih in izgradnjo novih hidroelektrarn ter vetrnih elektrarn močno zmanjšala svojo odvisnost od uvoza energije iz tujine. Pri tem bi uporabili inovacijo profesorja matematike g. Milije Stojanovića, ki je izmil rotor s samoprilagodljivimi lopaticami. Slednji lahko proizvaja električno energijo že pri najmanjših hitrostih tako vetra kot tudi vode.

Profesor Stojanović trdi, da bi se z uporabo njegovega izuma kapaciteta hidroelektrarn lahko zvišala od 20 do 30 odstotkov. Poleg tega je samoprilagodljiv rotor uporaben tudi pri jadrnicah, saj nudi plovilu pogon neodvisno od smeri vetra. Pri tem je zadovoljiva hitrost vetra za uporabo rotorja enaka hitrosti človeške hoje.

Američani so že pokazali interes in kaj lahko se zgodi, da bodo prav oni prvi uporabili Stojanovićev izum, podobno kot so to naredili s Teslino tehnologijo, le da tukaj področje zajema vetrne elektrarne. Če bo izum ugledal luč sveta v praktični rabi pa bo pokazal čas.

Vsekakor pa je nadgrajeni rotor niškega profesorja matematike zanimiv poskus učinkovite rabe energije iz obnovljivih virov.