Redkokatero podjetje ne bi vsaj razmislilo o naložbi v učinkovitejšo rabo energije, če bi mu ta zagotovila prihodke v višini milijona evrov.

A projekti na področju energetske učinkovitosti (URE) so stvar prioritet in večina podjetij pravi, da potrebnih sredstev za takšno investicijo nima, smo slišali na nedavni Siemensovi mednarodni konferenci SPEED v hrvaški Opatiji. »Vsakdo lahko kaj naredi, če ima denar, brez denarja pa je skoraj nemogoče kaj doseči,« je dejal Tihomir Adam, član uprave hrvaškega podjetja Zvezda. Miša Bulajić, izvršni direktor srbskega podjetja HIP Petrohemija, pa meni, da se obseg in hitrost izvedbe projektov na področju URE razlikujeta glede na to ali govorimo o državnih ali zasebnih podjetjih. Je pa v jugovzhodni Evropi (JVE) nekaj primerov dobre prakse, ki potrjujejo, da so naložbe v URE izvedljive in da imajo podjetja od tega korist.

V podjetju Zvezda stroški energije v splošnem predstavljajo 15 do 18 odstotkov vseh prihodkov. »Če bi stroške zmanjšali za 100.000 evrov, bi se prihodki povečali za 5 milijonov evrov,« je Miha Valentinčič iz Petrola ponazoril koristi za podjetje.

Bulajić meni, da so projekti na področju URE lažje izvedljivi v zasebnih kot državnih podjetjih. Adam se s tem strinja, vendar pravi, da so potrebne dobre rešitve in projekti, da se investicija povrne. Poleg tega morajo biti zaposleni v podjetju vključeni v projekte URE. Kot primer je Adam omenil verigo prodajaln Konzum, ki so v lasti Zvezde. »Vse luči so v malih Konzumovih prodajalnah gorele ves čas.

Predlagali smo, da se luči ugašajo in se s privarčevanimi sredstvi zgradi večja Konzumova trgovina. Prihranili smo približno 40 milijonov kun (5,3 milijona evrov).«

V nekem drugem projektu je Zvezda po zamisli mehanikov iz podjetja investirala 10.000 evrov v novo napravo za embaliranje, je povedal Adam in dodal, da bi sicer takšna naprava podjetje stala milijon evrov. »Namesto tega smo plačali 30.000 evrov trem ljudem.« Zvezda zdaj želi porabo energije zmanjšati za 10 odstotkov na tono. Vir: Borzen / Trajnostna energija