Vetrna elektrarna kar na ograji

Vetrna elektrarna – prejemniki srebrnega priznanja za inovacijo Panel Savonius

S postavitvijo velikih vetrnih elektrarn so v Sloveniji same težave, zato izumitelj Marjan Bezjak s ptujskega razvija panel, majhno vetrno elektrarno, ki jo je mogoče namestiti na hišne ali druge ograje.

Štajerska gospodarska zbornica je pred dobrim mesecem podelila priznanja za najboljše inovacije Podravja za lansko leto. Med prejemniki srebrnega priznanja za inovacijo Panel Savonius mikro vetrnih elektrarn je tudi Marjan Bezjak.

“Panel je naprava, ki se namesti na obstoječe stebričke balkonskih in drugih ograj, lahko je del protihrupne zaščite ob prometnicah, del protivetrnih zaščit in je primeren za namestitev povsod tam, kjer je dovolj vetra,” razlaga Bezjak. Ob tem dodaja, da gre za zaključene enote, ki vsebujejo polnilni regulator ali razsmernik, ki omogoča preprost priklop na shranjevalnike električne energije – akumulatorje ali na druge električne porabnike.

Vetrna elektrarna kar na ograji

Vetrna elektrarna kar na ograji

“Vetrna turbina oz. vetrna elektrarna je vertikalna in je neodvisna od smeri vetra, kar izjemno poveča njeno uporabnost. Uporabniku omogoča, da je lahko energetsko neodvisen. V Sloveniji sicer nimamo veliko območij, kjer bi imeli konstanten veter velikih hitrosti, vendar nizka cena panela lahko hitro upraviči investicijo, ob sestavljanju panelov v večje enote, kot je pri sončnih elektrarnah, pa lahko zagotovimo samozadostnost pri proizvodnji električne energije,” je prepričan inovator, ki je svoje delo v Sloveniji tudi patentno zaščitil.

“Takoj po predstavitvi panela, je ta naletel na zanimanje, a ta čas o proizvodnji in trženju še ne morem govoriti,” razlaga sogovornik. (Slavica Pičerko Peklar – Večer)


Novi Tesla, novi nobelovec ... zakaj pa ne?

Novi Tesla, novi nobelovec … zakaj pa ne?

Ob izredni inovaciji pa lahko samo upamo, da bo domače okolje in gospodarstvo uvidelo noviteto in s tem omogočilo uveljavitev mini elektrarn brez dodatnega vpliva zunanjih vlagateljev. Podobno lahko upamo tudi za srbskega inovatorja z neverjetnim odkritjem.