• Ogrevanje: Še je čas za zadnje popravke - Kaj lahko naredim? / Pozitivna energija

Ogrevanje: Še je čas za zadnje popravke

Zbrali smo nekaj nasvetov energetskih svetovalcev in družb, ki se ukvarjajo z ogrevanjem, kaj lahko brez večjih stroškov naredite še pred letošnjim mrazom.

Če ne živite v odlično zgrajenem in izoliranem objektu in za ogrevanje ne plačujete nič ali skoraj nič, nikar ne obupajte. Še vedno lahko z nekaj ukrepi poskrbite, da bodo to zimo stroški za ogrevanje nižji, vas pa bo manj zeblo.

  • Ne glede na to, s katerim energentom se ogrevate, poskrbite, da je ta kakovosten in primerno skladiščen. Tako boste namreč iz njega dobili največ energije.
  • Stroške ogrevanja lahko zmanjšate že z znižanjem temperature, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22 °C, v spalnici pa med 15 in 18 °C. Znižanje temperature v prostoru za 1 °C pomeni približno šest do sedem odstotkov prihranka pri energentu.
  • Pokličite serviserja oziroma pooblaščeno osebo, da pregleda vaš ogrevalni sistem, saj je njegov izkoristek v veliki meri odvisen od vzdrževanja vseh sestavnih delov sistema.
  • Pokličite dimnikarja, naj vam očisti dimnik, kotel pa lahko saj in katrana očistite tudi sami. Obloge namreč povečajo porabo goriva, hkrati pa zmanjšajo življenjsko dobo kotla. Čiščenje kotlov, ki so namenjeni kurjenju s plinom, prepustite serviserju.

Varčunovi / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na:

  • Preverite delovanje varnostnega ventila, obtočne črpalke in zapornih ventilov. Za vse ventile velja načelo, da jih od pet- do desetkrat na leto odpremo in zapremo. Tako preprečimo vse tegobe nalaganja vodnega kamna.
  • V stavbi zatesnite vse morebitne špranje zlasti pri oknih in vratih in tako hladnemu zraku preprečite vstop v prostor. Če si lahko privoščite, izolirajte strop proti hladni podstrehi (namestite vsaj 30 centimetrov izolacije) in, če je vaša hiša podkletena, tudi strop v kleti.
  • V vseh neogrevanih prostorih izolirajte cevovode, saj lahko preko cevi izgubimo do 10 odstotkov toplote.
  • Zavesa preko radiatorja ali pohištvo pred njim lahko poveča rabo energije do 10 odstotkov, zato poskrbite, da lahko energija prehaja neovirano. Učinkovitost radiatorjev lahko še povečate, če za njimi namestite odbojne plošče ali lističe aluminijaste folije, ki bodo odbijali toploto nazaj v prostor. Ne pozabite niti na njihovo čiščenje, saj prah zmanjšuje toplotno prehodnost.
  • Če jih še nimate, na radiatorje namestite termostatske ventile. Z njihovo uporabo in dobro regulacijo ogrevanja lahko prihranite do 15 odstotkov energije.
  • Če je radiator sredi ogrevalne sezone delno hladen, predvsem v najvišjem delu, in je v njem slišati pretakanje vode, to pomeni, da je v njem zrak in ga je treba odstraniti. Odzračiti ga moramo pri ventilih, ki so nameščeni na posameznih ogrevalih. (Vir: Trajnostna energija)

Preverite stroške zamenjave ogrevalnega sistema ali energenta

Porabimanj.si - energetski svetovalec / Pozitivna energija

Če želite ugotoviti stroške v primeru zamenjave ogrevalnega sistema ali energenta, ki ga uporabljate za ogrevanje, obiščite brezplačnega energetskega svetovalca Porabimanj. Omogoča vam hitro preigravanje različnih variant, hkrati pa vam ponuja tudi vpogled v emisije CO2 in porabo energije na letni ravni ter izračun prihrankov pri spremembi ravnanja in investicijah kot so izolacija in menjava oken.