• Zmanjšajmo si stroške ogrevanja / Pozitivna energija

Zmanjšajmo si stroške ogrevanja!

Strokovnjaki na ARSO in v CEU IJS so v sodelovanju s kampanjo »Energija si, bodi učinkovit« pripravili statistiko koliko dni v letu ogrevamo ali hladimo prostore in kolikšni so povprečni stroški po posameznih regijah. Ugotovili so, da imamo v Sloveniji idealno temperaturo le 130 dni na leto! To je čas, ko ni treba ne ogrevati ne hladiti bivalnih in delovnih prostorov. Oglejte si video poročilo.

Stroški ogrevanja se po posameznih regijah razlikujejo

Na obali so povprečni stroški ogrevanja dobrih tisoč evrov na leto. Več kot dvakrat toliko pa za ogrevanje plačujejo v Zgornje Savski dolini. V Ljubljani povprečni stroški ogrevanja znašajo 1.420 € v Mariboru pa še za 36 € več.

Vremenske razmere nas veliko stanejo.

Izračunajte si stroške zamenjave ogrevalnega sistema ali energenta

Če želite ugotoviti stroške v primeru zamenjave ogrevalnega sistema ali energenta, ki ga uporabljate za ogrevanje, obiščite brezplačnega energetskega svetovalca Porabimanj. Omogoča vam hitro preigravanje različnih variant, hkrati pa vam ponuja tudi vpogled v emisije CO2 in porabo energije na letni ravni ter izračun prihrankov pri spremembi ravnanja in investicijah kot so izolacija in menjava oken.

Primer izračuna prihrankov

Oglejmo si primer izračuna možnih prihrankov za štirideset let staro, slabo izolirano hišo, ki se ogreva na kurilno olje.

Letni strošek za ogrevanje znaša 2.533 €. Z ukrepi za učinkovito rabo energije, kot so 15 cm izolacija sten, 20 cm izolacija strehe in znižanje temperature v prostorih za 3 °C, se strošek zmanjša na približno 1.680 €. V kolikor pa bi se odločili za novi kotel na pelete bi za ogrevanje plačevali približno 1.090 € letno. Vgradnja pravilno dimenzionirane toplotne črpalke pa bi strošek ogrevanja znižala na približno 970 €.

Stroške ogrevanja lahko zmanjšamo tudi do 70%

Pri ugotavljanju možnih prihrankov boste ugotovili, da se vaši stroški ogrevanja lahko zmanjšajo tudi do 70% in več, brez da bi vas zeblo. Seveda pa na to vpliva več dejavnikov, kot so izolacija sten, kakovost oken, temperatura, ki jo želite vzdrževati v prostoru …. Spletni svetovalec Porabimanj vam bo v pomoč pri izboru variante, ki se vam glede na investicijo najbolj splača. Lahko pa ga najdete tudi na straneh Petrola, HSE in Energije plus …