Prihranite nad 20 % pri računu za električno energijo

Prihranite z izvedbo enostavnih ukrepov, ki ne zahtevajo vlaganj, ter ukrepov, ki zahtevajo manjše investicije / ukrep 2

Spoznajte možnosti za prihranek!

V spodnji tabeli si oglejte izračune, ki jih je pripravil “Center za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan”, eden od partnerjev pri izdelavi brezplačne spletne aplikacije Porabimanj – energetski svetovalec. Podobne izračune lahko z aplikacijo naredite sami, oglejte pa si tudi nasvete za zmanjševanje porabe pri (1) prevozu; (2) el. energiji; (3) hlajenju; ter (4) ogrevanju, ki vam lahko pomagajo pri nakupnih odločitvah ali spremembi vedenja, s tem pa posredno tudi pri učinkovitejši rabi energije. Zadovoljna bosta naša denarnica in okolje.

Ukrep 2

Prihranek na
rč. za el. en.

Prihranek
električne
energije na leto

Ukrep 1  (brez investicij)

15,3 %

655
kW

+ Zamenjava navadnih žarnic z varčnimi, ter namestitev senzorjev gibanja na hodnikih.

5,8 %

298 kWh

SKUPAJ

21 %

953 kWh

*Izračuni so narejeni za povprečno slovensko gospodinjstvo s štirimi člani, ki ima letno porabo električne energije 2.500 kWh in električne energije ne uporablja za pripravo tople vode ali ogrevanje. Električna energija se uporablja za pogon kombiniranega hladilnika (Vzam 70l, Vhlad 210l), zamrzovalnika (zamrzovalna omara 190 l), pralnega stroja, pomivalnega stroja, sušilnega stroja, kuhališča, pečice, za razsvetljavo, DVD, HI-FI, računalnik (namizni z LCD monitorjem) ter televizijo (LCD z diagonalo 42inčev ~ 102 cm).


Poglejte še:

Prihranite nad 15 % pri računu za električno energijo