Prihranite nad 15 % pri računu za električno energijo

Prihranite z izvedbo ukrepov, ki ne zahtevajo investicij / ukrep 1

Velikokrat imamo vklopljene televizorje ali računalnike, ko nas sploh ni v prostoru ali pa svojo pozornost posvečamo nečemu drugemu. 

Če jih v času, ko počnemo nekaj drugega, izklopimo, poleg tega pa jih skupaj z drugimi napravami (DVD, VHS, HI_FI …) ne puščamo v stanju pripravljenosti »STAND BY« (gori lučka, digitalna ura …) lahko prihranimo dobrih 6%.

Spoznajte možnosti za prihranek!

V spodnji tabeli boste našli izračune, ki jih je pripravil “Center za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan”, eden od partnerjev pri izdelavi brezplačne spletne aplikacije Porabimanj – energetski svetovalec. Podobne izračune lahko z aplikacijo naredite sami, oglejte pa si tudi nasvete za zmanjševanje porabe pri (1) prevozu; (2) el. energiji; (3) hlajenju; ter (4) ogrevanju, ki vam lahko pomagajo pri nakupnih odločitvah ali spremembi vedenja, s tem pa posredno tudi pri učinkovitejši rabi energije. Zadovoljna bosta naša denarnica in okolje.

Ukrep 1*  

Prihranek na rč. za el. en.

Prihranek
električne energije
na leto

Specifikacija prihranka pri izklapljanju posameznih elektronskih naprav:

Izklop računalnika, ko ga ne potrebujemo, ko ga uporabljamo pa nastavitev, da se monitor po petih minutah neuporabe prestavi v stanje pripravljenosti (kadar gremo na malico, WC, po hitrih opravkih) in izklop monitorja iz stanja pripravljenost

3,1 %

168 kWh

Izklop DVD-ja v stanju pripravljenosti.

1,3 %

67 kWh

Izklop TV, ko je ne potrebujemo in izklop TV-ja iz stanja pripravljenosti.

0,8 %

40 kWh

Izklop HI-FI-ja v stanju pripravljenosti.

1,1 %

54 kWh

Perilo sušite zunaj (8 mesecev

4,6 %

247 kWh

Pralni in pomivalni stroj uporabljajte samo v času manjše tarife električne energije, pri pranju pa namesto 40°C izberite 30°C (pri pranju v času manjše tarife ni prihranka električne energije)

Manjša tarifa je vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure.

3,7 %

38 kWh

Ko kuhate naj bo posoda pokrita s pokrovko ter približno enako velika kot grelna površina.

0,8 %

41 kWh

SKUPAJ

15,3 %

655 kWh 

*Izračuni so narejeni za povprečno slovensko gospodinjstvo s štirimi člani, ki ima letno porabo električne energije 2.500 kWh in električne energije ne uporablja za pripravo tople vode ali ogrevanje. Električna energija se uporablja za pogon kombiniranega hladilnika (Vzam 70l, Vhlad 210l), zamrzovalnika (zamrzovalna omara 190 l), pralnega stroja, pomivalnega stroja, sušilnega stroja, kuhališča, pečice, za razsvetljavo, DVD, HI-FI, računalnik (namizni z LCD monitorjem) ter televizijo (LCD z diagonalo 42inčev ~ 102 cm).