»Zemlja ni poligon za zaslužkarje!«

29. novembra se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo okrog 300 ljudi, ki so dan pred začetkom srečanja svetovnih voditeljev na podnebnem vrhu v Parizu od njih zahtevali ambiciozen in zavezujoč dogovor ter odločno spopadanje s podnebnimi spremembami.

S sporočili »Kdaj, če ne zdaj? Kje, če ne tu? Kdo, če ne mi?«, »Zemlja ni poligon za zaslužkarje!«, »Klima ne štima!« so v duhu globalne solidarnosti skupaj s tisočimi drugimi mesti po svetu opomnili politike na njihovo zgodovinsko odgovornost in se zavzeli za svet, ki ga napaja obnovljiva, varnejša, cenejša in dostopnejša energija za vse, kjer sta tudi zrak in voda čistejša in kjer se bomo izognili najbolj uničujočim posledicam podnebnih sprememb. Dogodek, ki je bil del globalnega shoda People’s Global Climate March, so soustvarile organizacije Umanotera, Greenpeace v Sloveniji in Kulturno ekološko društvo Smetumet, skupaj s prizadevnimi posamezniki in civilno-družbenimi organizacijami.

Podnebni vrh Združenih narodov v Parizu (COP21) bo gostil več kot 190 vlad z namenom, da se dogovorijo o novem, globalnem podnebnem sporazumu. Srečanje v Parizu je priložnost za vlade, da pospešijo pravičen in vključujoč prehod od fosilnih goriv k 100% obnovljivi energiji ter primerno podprejo ranljive države, ki jih posledice podnebnih sprememb že ogrožajo.

GLOBALE CLIMATE MARCH: V Ljubljani zahtevali ambiciozen in zavezujoč podnebni dogovor

V Ljubljani zahtevali ambiciozen in zavezujoč podnebni dogovor

Največji predvideni javni shod v Parizu so zaradi zadnjih dogodkov žal morali odpovedati, a shodi zaskrbljenih državljanov so zaznamovali tisoče drugih mest po vsem svetu, tudi Ljubljano, kjer se je na Kongresnem trgu okrog 300 ljudi. Udeleženci shodov so vpričo napadov v Parizu in v mnogih drugih krajih izrazili svoje zaupanje v deljen svet in humanost ter dvignili glas tudi v imenu vseh, ki so se želeli udeležiti shoda v Parizu. Na dogodku so spregovorili direktorica Umanotere Gaja Brecelj, vodja Greenpeacea v Sloveniji mag. Nina Štros, glasbenik in kolumnist Miha Blažič N’toko, geograf in pedagog Dušan Plut, direktor podjetja Donar Matej Feguš, pilot, alpinist in fotograf Matevž Lenarčič, župan Zoran Janković, generalni vikar pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, direktor in vodja raziskav v podjetju Aerosol Griša Močnik, glasbeno pa ga je podprla tolkalska zasedba Bokadema. (Vir: Umanotera)

 

 

Preberite še: 

Norenje za klima napravami

Svet bo kmalu rabil več energije za potrebe hlajenja kot ogrevanja.