Izvozniki nafte imajo NOVEGA VELIKEGA NASPROTNIKA

Je to začetek konca Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC)!?

Vse kaže na dejstvo, da je OPEC ostal za časom. Očitno se še ne zaveda dejstva, da se je globalna energetska politika drastično spremenila, piše britanski Telegraf.

V članku ocenjujejo, da OPEC še naprej živi v prepričanju, da bo v naslednjih 25 letih globalna odvisnost od nafte in plina ostala nespremenjena. To pomeni, da bodo fosilna goriva predstavljala še vedno 78 % svetovne energije v letu 2040 kar je le za las manj kot v primerjavi s trenutnim stanjem.

Naftni kartel je tudi prepričan, da ne bo prišlo do nobenega bistvenega napredka tehnologije in da se bodo emisije CO2 v prihodnje samo še povečevale ter da udeleženci Podnebne konference v Parizu niso dosegli nobenega ključnega dogovora.

Globalno povpraševanje po nafti, po napovedih OPEC-a, naj bi zraslo iz 18 milijonov sodčkov na dan, pa vse do na 110 milijona do leta 2040. Poleg tega  predvidevajo, da električni avtomobili (ali eko-mobili na kakršnokoli drugo alternativno gorivo) ne bodo predstavljali viden tržni delež v bližji prihodnosti.

Kot največji razlog za to trditev glede električnih vozil OPEC navaja visoko ceno ter višjo možnost okvare v toplejšem ali hladnejšem vremenu.

Organizacija tudi ocenjuje, da bi lahko cene baterij za električne avtomobile padle v naslednjih 25 letih vse od 30 pa do 50 %, a kljub temu to ne bo ustvarilo bistvene spremembe zaradi “odpora potrošnikov”.

Takšne navedbe pa so po oceni britanskega časopisa morda celo preveč pogumne ozirajoč se na dejstvo, da sta ameriška tehnološka giganta Apple in Google že vložila ogromna sredstva v razvoj in proizvodnjo električnih vozil. Ob tem je še potrebno dodati, da bo Teslin “model 3s” leta 2017 na tržišču dosegljiv že za 35.000 $.

Ameriška multinacionalka Ford je ob tem že najavila investicijo v višini 4,5 milijarde dolarjev v električna in hibridna vozila ter planira da se do leta 2020 na tržišče lansira 13 modelov teh vozil. Nemški koncern Volkswagen pa bo v bližji prihodnosti predstavil “popolnoma nov koncept avtomobila” potem, ko je obljubil novo dobo “dostopne elektromobilnosti na daljše steze”. Poleg tega je tudi japonska Toyota najavila, da bo do leta 2050 proizvajala izključno samo električna in hibridna vozila.

Po oceni ameriške investicijske banke Goldman Sachs bodo električni avtomobili v roku desetih letih zavzeli 22 % globalnega tržišča, ob letni prodaji v višini 25 milijonov vozil. (Tanjug/AP)


Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

Poleg bencina in dizelskega goriva je med vrstami goriv za prevozna sredstva najbolj poznana elektrika (85%). Sledijo plini (33%) in utekočinjen naftni plin – avtoplin (28 %). Ostala goriva pozna manj kot 15 % gospodinjstev.


Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega! Poglejte še ostale ideje iz eko-mobil sveta ter kratko zgodovino avtomobilizma → 

  • Z novimi avto-mobilnimi baterijami do 700 km dosega!
  • Avto-ceste prilagojene za električna vozila.
  • Solarni športni avto, ki lahko pelje – nezkončno!
  • Avto, ki leti!?
  • Avtomobil na slano vodo …
Avtomobil na slano vodo
Kratka zgodovina avtomobilizma