20.11.2013

V Nemčiji so 3. oktobra letos z obnovljivimi viri energije pokrili kar 60 odstotkov njihovih potreb po električni energiji

Kot so sporočili iz Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI), so v Nemčiji doslej zagotovili največji delež s sončno in vetrno energijo 3. oktobra letos ob poldnevu, ko so pokrili 59,1 odstotka potrebne energije v severnem delu države.

Delež sončne in vetrne energije je znašal v povprečju, gledano na celotni dan, 36,4 odstotka. Razlog za tako velik delež teh obnovljivih virov energije (OVE) je vsekakor v kombinaciji sončnega in vetrovnega vremena.

Delež iz obnovljivih virov znižal celo ELIX

Prispevek obnovljivih virov energije je bil na omenjeni dan dovolj velik, da je vplival celo na znižanje Evropskega indeksa cen električne energije (ELIX). Ta je, ne glede na veliko povpraševanje, ki je značilna za čas okoli poldneva, ostal na nivoju zgodnjega jutra. Nezanemarljiv je tudi podatek, da ta dan ni bila nedelja oziroma dan, za katerega je značilno manjše povpraševanje po električni energiji s strani industrije, so sporočili iz ZSFI, kjer skrbno spremljajo tudi dogajanje na področju razvoja obnovljivih virov energije v tujini, še zlasti seveda trende fotovoltaike.

Združenje slovenske fotovoltaične industrije je prostovoljno združenje pravnih oseb, ki delujejo na različnih področjih fotovoltaike. ZSFI si na območju Slovenije prizadeva širiti zavest in nova spoznanja s področja raziskav in razvoja ter uporabnih znanj fotovoltaične industrije, kar je eden od njihovih poglavitnih ciljev. (mj / vir: Naš stik)