Letos je kar za 94 odstotkov manj novih proizvodnih zmogljivosti sončnih elektrarn v primerjavi z letom 2012, opozarjajo v ZSFI.

V prvih osmih mesecih leta 2013 je bilo na električno omrežje priklopljenih le 77 sončnih elektrarn, katerih skupna moč ne dosega niti 7 MW, sporočajo iz Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI).

Po podatkih Javne agencije RS za energijo je bilo v letošnjih prvih osmih mesecih, glede na doslej izdane odločbe o dodelitvi podpore, na električno omrežje priklopljenih 77 sončnih elektrarn, katerih skupna proizvodna zmogljivost znaša 6,68 MW.

Za primerjavo v ZSFI navajajo, da je bilo lani na omrežje priklopljenih za 121,6 MW novih proizvodnih zmogljivosti sončnih elektrarn. Kot kažejo podatki, gre za močan trend padanja, tako števila kot moči novih sončnih elektrarn.

Uredba znižuje ceno zagotovljenega odkupa

»Glede na to, da je še vedno v veljavi uredba, ki vsak mesec dodatno znižuje ceno zagotovljenega odkupa električne energije iz sončnih elektrarn za 2 odstotka, lahko pričakujemo, da se bo tako močan trend upadanja priklopov sončnih elektrarn nadaljeval oz. se bo gradnja sončnih elektrarn v Sloveniji popolnoma ustavila. V letu 2013 bomo tako komaj dosegli skupno 7 MW novih priklopov. To pa bo pomenilo upad novih proizvodnih zmogljivosti sončnih elektrarn glede na prejšnje leto kar za 94,2 odstotka,« pojasnjujejo v  ZSFI. (mj / vir: Naš stik)