električno kolo fly kly / Pozitivna energija

Slovensko kolo fly kly je uspešno na kickstarterju, toda mnogi so hitro našli podobnosti z idejo iz leta 2009

Kolo fly kly je pravzaprav nadomestni zadnji obroč kolesa, ki ima integriran električni motor. Ta pomaga, ko kolesar goni, ne poganja pa kolesa brez kolesarjevega naprezanja. Kolo je mogoče namestiti na večino zadnjih osi.

Vendar je ideja širša. Fly kly spremlja kolesarjeve navade in se iz njih uči, preprečuje krajo kolesa, ima odprte vtičnike, kar bo omogočalo razvoj dodatnih aplikacij, celoten sistem ponuja tudi integracijo in polnjenje telefona ter lučko.

 

Inovativno električno kolo ali plagiat?

Kmalu po začetnem uspehu slovenske ekipe pa je po tviterju začela krožiti povezava na kolo Copenhagen wheel, ki ga je leta 2009 razvila skupina na univerzi MIT pod vodstvom Christine Outram in Carla Rattija. Zato so mnogi fly kly obtožili plagiatorstva in kraje intelektualne lastnine.

 

Inovativno električno kolo ali plagiat?

Vodja projekta Niko Klanšek pa odgovarja, da so ideje, kako kolo spremeniti v »pametno« v zraku že nekaj let. In da je Carlo Ratti vložil zahtevek za patent, ki pa so mu ga v pretežni meri zavrnili, razen glede naper in navora. »Pametno kolo kot tako ni patentabilno,« zatrjuje Klanšek.

Pojasnjuje pa tudi, da je fly kly v mnogočem drugačen kot Copenhagen wheel. To kolo zgolj zbira podatke o okolju za statistiko in se ne uči. Fly kly vsebuje manjši, lažji in učinkoviteljši elektromotor, nadaljuje Klanšek in ne omogoča vožnje brez da bi kolesar gonil, torej ni običajno električno kolo. »Poleg tega ni samo koncept, ampak deluje, in ga bomo po uspešno zaključeni kampanji na kickstarterju proizvajali,« je še zagotovil vodja projekta. (Vir: Delo)