Japonska družba Rioch je po več letih razvoja in preizkušanja razvila novo vrsto materiala, ki navzven zgleda kot neke vrste gumijasto platno, njegova posebnost pa je zmožnost proizvodnje električne energije ob raztezanju.

Novost bo zaradi edinstvenih lastnosti kot nalašč za uporabo v različnih vejah industrije, raziskovalci podjetja Rioch pa so jo že patentirali pod oznako “Energy-Generating Rubber” ali krajše EGR. Čeprav raziskovalci podrobnosti o sestavi novosti niso izdali, tu po vsej verjetnosti gre za material, ki ima podobne lastnosti kot piezoelektrični materiali izdelani iz kremena.

Čeprav materiale, ki ob raztezanji proizvajajo električno energijo, že najdemo v prosti prodaji, so ti precej manj učinkoviti od rešitve, ki so jo pripravili pri podjetju Rioch. Poleg tega je za nameček še izjemno trpežna, saj lahko brez težav zdrži več kot milijon ciklov pod težkimi mehanskimi obremenitvami. Novost bo po vsej verjetnosti kmalu uporabljena v tekstilni industriji ali pri proizvodnji novodobnih oblačil, mogoče pa jo bomo videli celo pri pametnih mobilnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih elektronskih pripomočkih. (Vir: Moj prihranek)