Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

To so najugodnejši ponudniki elektrike, če imate dvotarifno merjenje.

Objavljamo primerjavo cen za tri tipe uporabnikov, ki imajo dvotarifno merjenje. Prvi, srednje velik ima račun okrog 47 evrov in tretjino elektrike porabi v nižji tarifi. Drugi ima približno dvakrat višjo porabo in račun okrog 87 evrov. Tretji, zelo velik porabnik, pa v času višje tarife porabi le četrtino elektrike in ima okrog 180 evrov računa za elektriko.

Račun okrog 47 evrov na mesec

Primerjava cen za srednje velikega porabnika elektrike, ki ima priključno moč 7 kW, dvotarifno merjenje in mesečno porabo 183 kilovatnih ur v višji tarifi in 108 kilovatnih ur v mali tarifi. Njegov račun je okrog 47 evrov na mesec.

Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

Najcenejša je ponudba Energije plus Novi na plusu za nove uporabnike, skoraj vse ponudbe pa so manj kot evro narazen, tako da je razlika med najcenejšim in najdražjim le dobrih 15 evrov na leto. Po vrsti sledijo RWE, Gen-I, Elektro Energija, Petrol, E3 in ECE.

Podobno primerjavo smo naredili lani. Ugotavljamo, da se je razpon med najdražjo in najcenejšo zmanjšal: lani je bil skoraj šest evrov, letos pa le 1,26 evra- Je bila pa lani najcenejša ponudba več kot tri evre cenejša.

Za popust je treba vzeti dražji paket

RWE sicer v sodelovanju z Big bangom ponuja 105 evrov popusta ob nakupu aparatov bele tehnike A++ ali A+++, a je treba v tem primeru izbrati vsaj paket Mini, ki eno leto zagotavlja nespremenjeno ceno elektrike, a je nekaj dražji in bi stal 48,38 evra.

Pri Petrolu vsak novi odjemalec elektrike dobi 500 zlatih točk, ki jih bo lahko izkoristil tudi za znižanje cene elektrike za štiri mesece, v prejšnjih akcijah je bilo najvišje možno znižanje 15 odstotkov.

Morda se splača počakati na akcije

“Trenutno res ni večjih akcij. Sicer cene električne energije na borzah ostajajo še naprej nizke, tako da pričakujemo nove akcije do konca leta. Aktivni potrošniki bodo tako dobili do konca leta priložnosti za večje prihranke pri stroških elektrike,” ocenjujejo sodelavci portala varcuj24.si, kjer spremljajo tudi cene elektrike.

Račun okrog 87 evrov

Primerjali smo velikega porabnika, ki ima priključno moč 7 kilovatov, dvotarifno merjenje in 417 kilovatnih ur v višji ter 208 kilovatnih ur v mali tarifi. V višji tarifi porabi približno dve tretjini elektrike. Njegov račun je okrog 87 evrov.

Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

Najcenejša ponudba je Novi na plusu, razlika med najcenejšo in najdražjo pa je slabe tri evre, kar na leto znese slabih 35 evrov, lani je znašala 126 evrov. V primerjavi z lanskim decembrom je najcenejša ponudba štiri evre na mesec dražja, medtem ko je najdražja dobre tri evre in pol cenejša.

Kdor bi želel izkoristiti 105 evrov popusta, ki jih v Big bangu nudijo ob izbiri RWE, bi moral izbrati paket, ki stane 90,21 evra na mesec in je tako skoraj štiri evre na mesec dražji od njihovega najcenejšega, prinese pa garancijo cene za eno leto.

Največji porabnik lahko prihrani 71 evrov

Pri največjem porabniku je bila lani razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo 300 evrov na leto, letos je le še 71 evrov.

Primerjava – Najcenejša elektrika dvotarifno merjenje

Ker ima ogromno porabo v času nižje tarife, ta bolj vpliva na ceno, zato je tudi vrsti red ponudnikov nekoliko drugačen. Z nizko ceno izstopa Energija plus, sledijo Gen-I, Elektro energija, Petrol, ECE, RWE in E3, njihove ponudbe pa so pri skoraj 180 evrih računa le dober evro narazen.

Kdor bi želel izkoristiti 105 evrov popusta, ki jih v Big bangu nudijo ob izbiri RWE, bi moral izbrati paket, ki stane 187,07 evra na mesec in je tako na leto skoraj sto evrov dražji od najcenejšega, ki je objavljen v tabeli, prinese pa garancijo cene za eno leto.

Kaj smo primerjali in kako

Izbrali smo najcenejše pakete, ki jih ponudijo spletni kalkulatorji ponudnikov, če je bilo mogoče, smo izbrali ponudbo za nove naročnike ter prejemanje e-računa in plačilo z direktno bremenitvijo. Paketa Zakleni cene ECE in Zanesljivo elektrika 12 Elektro energije vključujeta tudi časovno vezavo.

Pri ponudnikih je praviloma mogoče dobiti ugodnejšo ponudbo, če imate toplotno črpalko, a tega pri izračunih nismo upoštevali. (Vir: Zurnal24.si)

 


Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

Primerljivo z letom 2012 ima večji del anketiranih gospodinjstev (72 %) dvotarifni način obračuna električne energije, dobra petina (22 %) pa enotarifni način.