Porabimanj / Mobilnost - Pametna izbira novega avta

Pametna izbira novega avta s pomočjo energetskega svetovalca Porabimanj

Pri izbiri novega avtomobila in planiranju s tem povezanih stroškov ni pomembna le cena vozila in poraba goriva. Potrebno je upoštevati tudi druge stroške, ki se jim ne bomo mogli izogniti zato jih je smiselno v naprej predvideti. Nov svetovalec Porabimanj vam bo brezplačno pomagal do prave odločitve in tudi poraba goriva bo nižja, če boste upoštevali nasvete za varčno vožnjo, ki vam jih bo svetovalec ovrednotil.

Vaše potrebe po mobilnosti in stroški naj bodo osnovno vodilo pri izbiri vozila. Pri večjem in močnejšem vozilu bodo stroški registracije in zavarovanja višji. Prav tako bodo višji stroški vzdrževanja kot je nakup in sezonska menjava pnevmatik. Ne nazadnje pa bo verjetno tudi poraba goriva višja.

Pri izbiri avtomobila pomislite tudi na vpliv, ki ga boste pri vožnji povzročali v okolju. Mobilnost je namreč eden od ključnih vzrokov toplogrednih plinov. Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2015 nam kaže, da se uporaba avtomobilov za dnevne prevoze povečuje. Avto ima 92 % gospodinjstev v Sloveniji. Tretjina gospodinjstev ima dva, 8 % pa ima tri ali več avtomobilov. Ob tem pa se število avtomobilov na gospodinjstvo še povečuje.

V kolikor kupujete drugi ali tretji avto v družini ali podjetju razmislite o hibridnem ali o električnem  vozilu z nižjimi stroški vzdrževanja. Poraba goriva, ki predstavlja največji strošek, pa naj bo čim nižja. Po raziskavi REUS 9 % gospodinjstev že razmišlja o nakupu električnega avtomobila, ki je okolju prijaznejši. 1 % pa se bo po vsej verjetnosti odločil za vgradnjo plinskega sistema.

Porabimanj energetski svetovalec - Mobilnost

Mobilnost

Nov modul Mobilnost vam omogoča brezplačni in neodvisni okvirni izračun stroškov, ki jih boste imeli z izbranim tipom avtomobila z osnovnimi značilnostmi ter primerjavo z vašim obstoječim avtomobilom in vašim načinom vožnje. Izračunal vam bo tudi izpuste CO2. Stroške izbranega tipa vozila lahko v arhivu primerjate s stroški drugih tipov avtomobilov, ki ste jih preverjali, pri tem pa je vključena tudi poraba goriva in sprememba načina vožnje v kolikor jo načrtujete. Svetovalec vam bo podal tudi okvirno ceno nakupa izbranega tipa avtomobila.

Z upoštevanjem predlogov v zavihku Nasveti se bo poraba goriva vašega avtomobila lahko občutno zmanjšala, kar pa je odvisno od vašega načina vožnje. Izberite vozilo po vaši meri. Želimo vam srečno vožnjo.

Kje vam svetovalec lahko še pomaga?

Nov energetski svetovalec Porabimanj je pametnejši in prijaznejši. Brezplačno vam izračuna možne prihranke pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in pri izbiri novega avtomobila. Z neodvisnimi izračuni in strokovnimi nasveti je nepogrešljiv, ko se odločate o investicijah.

Svetovalca Porabimanj najdete na  www.porabimanj.si. Ponudniki energije, storitev in opreme, ki svojim kupcem želijo omogočiti neodvisne izračune možnih prihrankov, omogočajo dostop preko svojih spletnih strani. To so Petrol, HSE, Energija plus, Bauhaus, Plinarna Maribor in Istrabenz plini. Ne glede kje uporabljate svetovalca  so izračuni enaki saj temeljijo na neodvisnih, strokovnih podatkih, ki jih je pripravil CEU IJS v sodelovanju z GI ZRMK.

Pri pripravi druge generacije svetovalca Porabimanj so poleg pobudnika projekta Informa Echo združili svoja znanja Center za energetsko učinkovitost pri Inštitutu Jožef Stefan, Gradbeni inštitut ZRMK, Lineport, Kolektiv in Dominatus.

S svetovalcem Porabimanj so odločitve dosti lažje.