Priprava jeklenega konjička na zimo / Foto: Pexels

Priprava avtomobila na zimo ne zajema zgolj zamenjavo pnevmatik!

Zakon o varnosti v cestnem prometu veleva,  da morajo vozniki od 15. novembra do 15. marca naslednje leto poskrbeti za ustrezno zimsko opremo na svojih vozilih.

Vendar pa priprava na zimo ne zajema le montažo zimskih pnevmatik. Poglejmo kaj lahko poleg tega še storite, da bo vaš avto ustrezno pripravljen za vožnjo v mrzlem, mokrem in zasneženem vremenu.

Hladilna tekočina in tekočina za pranje stekel ter akumulator

Navedene stvari naj predstavljajo vaš osnovni pregled. Če v motorju ni dovolj sredstva proti zmrzovanju ali je to po določenem času izgubilo svoje lastnosti, lahko ta tekočina pri nizkih temperaturah zmrzne v hladilniku in povzroči poškodbe na hladilnem sistemu vašega vozila.

Tekočina za pranje stekel predstavlja pomemben segment za vašo varnost. Iz tega naslova pred zimo preverite ali imate zadostno količino te tekočine in če je ta primerno razredčena s sredstvom proti zmrzovanju.

Zunaj je mraz in vi ne morete zagnati vašega vozila. Si želite to? Verjetno, da ne.  Posledično vam polagamo na srce, da pred zimo preverite v kakšnem stanju je vaš akumulator. To lahko storite pri vsakem serviserju, ki bo naredil nekakšen »EKG« vašega akumulatorja in vam svetoval o morebitni menjavi.

Motorno olje

Motorno olje zamenjajte na vsakih 10.000-15.000 kilometrov ali vsaj enkrat letno! Olje tekom leta spremeni svoje mazalne sposobnosti in tako motorju več ne nudi popolne »nege«. Posledično se povečajo izgube zaradi trenja v samem motorju in poleg možnih hudih okvar motorja, lahko izgubite tudi do 5 % moči. Seveda poleg menjave olja ne pozabite še na menjavo oljnega filtra.

Priprava jeklenega konjička na zimo / Foto: Pexels

Filter klimatske naprave in filter kabine

Umazan filter klima naprave vašega vozila neposredno vpliva na zadrževanje vlage v kabini. Slednje ima za rezultat pogosto rošenje stekel, ki je zelo moteče med vožnjo v zimskih razmerah. Poskrbite za pravočasno zamenjavo in ne boste več vedeli o čem pišemo.

Filter kabinskega zraka omogoča prezračevalni napravi, da v kabino vpihuje svež in očiščen zrak brez prahu in ostalih mehanskih delcev. Ob zasičenem filtru vsekakor v vaši kabini ne bo dovolj svežega zraka in tudi vaša »ventilacija« ne bo opravila svojega dela v celoti.

Zavore

Preden pritisne mraz in začne snežiti, poskrbite za pregled zavornega sistema. Ta zajema pregled zavorne tekočine, zavornih ploščic in diskov.

Svetila

Pred zimo ni slabo, če nekoliko pozornosti namenimo tudi svetilom na našem vozilu. Preverimo delovanje vseh smernikov oz. »žmigavcev« in seveda tudi luči, saj nam te omogočajo, da vidimo okolico in da smo tudi mi vidni ostalim udeležencem v prometu. Ob tem  poskrbite, da bodo vaši žarometi vedno čisti, saj boste le tako zagotovili optimalno osvetlitev. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na rezervni set žarnic, ki je predpisan tudi v obvezni opremi vsakega vozila. (Vir: BKTVNews, Telegraf)

 


Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Bi radi zmanjšali porabo vašega vozila? To lahko storite že z menjavo načina vožnje ali pa z zamenjavo vozila. Vse to in še več lahko brezplačno preverite in ugotovite koliko bodo tovrstna dejanja vplivala na vaš hišni proračun. Ob prijavi v spletni portal Porabimanj pa lahko informacije shranite na vašem profilu in skupaj z ugotovitvami koliko vas stane ogrevanje, hlajenje ali uporaba električnih naprav, naredite vašo letno energetsko bilanco.