Koliko lahko prihranim in tako porabim manj energije in denarja? / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Nekateri pravijo, da bo. Napovedujejo pa tudi, da nas takšne zime čakajo še naslednjih 30 let!

Ali se bodo zgornje  napovedi res uresničile, nihče zagotovo ne ve. Vemo pa, da se po izračunih ARSO (Agencije RS za okolje) v Sloveniji povprečno stavbe ogrevajo okrog 235 dni na leto, dan gor ali dol. Iz tega lahko povzamemo, da ogrevanje predstavlja kar velik delež bivalnih stroškov nekega gospodinjstva.

Ker smo letos že prešli v zimsko obdobje, so predpriprave za učinkovito rabo energije pri ogrevanju pravzaprav že mimo. Kar lahko še naredimo je zamenjava oken in vrat, skozi katera uhaja v povprečju okoli 25 % energije. Poleg tega lahko še dodatno izoliramo kakšen prostor znotraj hiše, saj bo za zunanjo izolacijo potrebno  počakati na toplejše dni.

Ker so vse to velike investicije, ki zahtevajo svoj čas za realizacijo, je zdaj pravi trenutek za razmislek o tem kako se naslednje leto učinkoviteje spoprijeli z energijo, ki uhaja iz bivalnih prostorov. To pa seveda ni razlog, da ne bi takoj pričeli z drugimi ukrepi, ki ne zahtevajo finančnih vlaganj.

Preverite, koliko lahko prihranite in tako porabite manj energije in denarja.

Da bi se prepričali ali določene spremembe ravnanja sploh prinašajo kakšne pozitivne finančne rezultate, lahko obiščete spletni energetski svetovalec Porabimanj in ugotovite s kakšnimi ukrepi (brez dodatnega vlaganja) lahko vseeno prihranite. Prav tako lahko v aplikaciji Porabimanj dobite okvirno informacijo o višini načrtovane investicije in poleg tega še celo v kolikem času se bo investicija povrnila ter koliko boste privarčevali na letni ravni.

Do podatkov pridete zelo enostavno: vnesete vaše izhodiščno stanje (svetovalec vam bo pomagal s predizborom možnih vnosov) in si ogledate izračun svojih letnih stroškov za porabljeno energijo ter emisij CO2, ki jih proizvajate. Nato lahko ustvarite novo varianto z želeno spremembo.

Spodaj je primer starejše hiše v kateri se s pomočjo kurilnega olja ogreva 110 m2 ter ima starejša okna in vrata.   

Kaj bomo naredili, če bo zima res dolga, suha in hladna?

 

V naslednjem koraku smo zamenjali stari ogrevalni sistem z novim. V našem primeru je to toplotna črpalka (zrak-voda) in tako dobili okvirni pregled spremembe.

 

Kaj bomo naredili, če bo zima res dolga, suha in hladna?

Ob prijavi lahko v arhiv shranimo več variant, ki jih potem med seboj primerjamo in izberemo nam najbolj primerno.

  • Varianta 01 / Dodatna 15 cm izolacija fasade + dodatna 30 cm izolacija podstrešja.
  • Varianta 02 / Dodatna 15 cm izolacija fasade + dodatna 30 cm izolacija podstrešja + nova okna in vrata.
  • Varianta 03 / Dodatna 15 cm izolacija fasade + dodatna 30 cm izolacija podstrešja + nova okna in vrata + nov ogrevalni sistem toplotna črpalka.
  • Varianta 04 / Nov ogrevalni sistem toplotna črpalka.

Kaj bomo naredili, če bo zima res dolga, suha in hladna?

 

Če vas bo mrzla zima tokrat presenetila, ji tega nikakor ne dopustite naslednje leto. Do takrat imate namreč možnost, da z neodvisnim in strokovnim energetskim svetovalcem Porabimanj, izberete pravo varianto za vaš dom, ki bo ob nudenju istega udobja dolgoročno pripomogla k varčevanju z denarjem in energijo ter zmanjšala izpuste CO2.

Porabi manj, bodi učinkovit.