Energetsko najbolj potratne naprave v naših domovih / Foto: Pexels

Predstavljamo vam seznam energetsko “lačnih” naprav, zaradi katerih je vaš mesečni račun za elektriko tako visok …

in nekaj uporabnih nasvetov, kako si lahko stroške elektrike za vedno znižate.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v gospodinjstvih največ električne energije porabimo za velike gospodinjske aparate, in sicer kar 811 gigavatnih ur (GWh) ali 26 odstotkov celotne porabe. Za ogrevanje prostorov se je porabilo 652 GWh, kar je 21 odstotkov, za ogrevanje sanitarne vode pa 615 GWh oziroma 19 odstotkov električne energije. Poraba električne energije za osebne računalnike, monitorje in televizijske sprejemnike je znašala 300 GWh (9 odstotkov), za razsvetljavo pa 259 GWh (8 odstotkov). Najbolj problematični so torej veliki gospodinjski aparati, kot so hladilnik, zamrzovalnik, pomivalni stroj, pralni in sušilni stroj.

V aplikaciji Porabimanj lahko pogledate koliko električne energije, denarja in CO2 porabijo naprave v vašem domu →

Hladilnik in zamrzovalnik

Največji dosežek na področju racionalne rabe električne energije je narejen prav pri hlajenju in zamrzovanju hrane. Varčni hladilniki in zamrzovalniki so v primerjavi s starejšimi modeli energetsko mnogo bolj učinkoviti, saj porabijo polovico ali celo manj elektrike od zastarelega ali izrabljenega. Zato se dolgoročno izplača zamenjati gospodinjske aparate z varčnimi, še posebej hladilnik, ki spada med najbolj potratne. Sami lahko najbolj potratneže v svojem gospodinjstvu prepoznate po njihovi moči, ki je označena v watih (W) ali kilowatih (kW). Večja, kot je moč aparata, več elektrike porabi med svojim delovanjem.

Preberite še več nasvetov o učinkoviti rabi energije →

 

Energetsko najbolj potratne naprave v naših domovih / Foto: Pexels

Pomivalni stroj

Poleg hladilnika in zamrzovalnika veliko elektrike pokuri tudi pomivalni stroj. Najboljši način, kako si znižate stroške za njegovo delovanje, je seveda ročno pranje posode – če se uporabi pomivalnega stroja nikakor ne morete odpovedati, pa upoštevajte naslednje nasvete. Pomivalni stroj naj bo vedno povsem poln, zaženite pa ga v večernih urah, ko je električna energija cenejša. Izključite funkcijo sušenja in redno menjavajte na dnu stroja vgrajen filter, ki varuje črpalko za vodo pred nabiranjem umazanije. Ker aparat največ energije porabi ravno pri segrevanju vode, ga povežite s sistemom za pripravo tople vode iz obnovljivih virov, če je le mogoče.

Poglejte koliko bi v Evropi privačevali, če bi vse gospodinjske aparate, starejše od 10 let, zamenjali z novimi →

Pralni in sušilni stroj

S pralnim strojem je danes opremljeno praktično vsako gospodinjstvo. Pralni stroji se med seboj razlikujejo predvsem po priključni moči in porabi električne energije – varčne različice porabijo nekje do 40 odstotkov manj električne energije in vode kot potratne. Med energetsko najbolj požrešne naprave zagotovo sodijo tudi sušilni stroji za perilo, saj za ogrevanje zraka v notranjosti naprave porabijo alarmantno veliko količine energije. Namesto uporabe sušilnega stroja zatorej perilo raje sušite kar zunaj na zraku ali pa ga obesite na vrvico, napeljano v zaprtem, a še vedno zračnem prostoru. bodieko.si