10 stvari, ki jih morate vedeti pri prenavljanju hiše / Foto: Pexels

Adaptacija hiš je drag in včasih dolgotrajen proces.

Pripravii smo vam osnovne informacije in izračune, ki jih boste potrebovali za čimbolj pravilno odločitev.

Za izhodišče smo vzeli hipotetično samostojno pritlično hišo v osrednji Sloveniji. Izračune smo naredili v spletnem energetskem svetovalcu PORABImanj, ki smo ga razvili v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan in Gradbenim inštitutom ZRMK, katerega uporablja kot pomoč pri kalkulacijah za svoje stranke že več kot 50.000 posameznikov.

  • Ogrevalna površina 100 m
  • Dvojna (sestavljen okvir) 10 m2 (2,8 W/m2)
  • 4 osebe
  • 21°C dnevna temperatura prostorov (nočno zmanjševanje temperature)
  • Ogrevanje na ekstra lahko kurilno olje

1) Bodite pozorni na vrstni red investicij

V kolikor nimate denarja da bi naredili vse naenkrat, najprej zamenjajte okna in izolirajte hišo, nato posodabljajte sistem za ogrevanje. V nasprotnem primeru se lahko zgodi da bo takrat, ko boste izolirali hišo, ogrevalni sistem po nepotrebnem predimenzioniran.

2) Zamenjajte okna

Zmanjšali boste račun za ogrevanje in hlajenje za približno 5 %*. Po strokovnih izračunih najboljše razmerje med vrsto oken, doseženimi prihranki in vračilno dobo dosežete tako, da izberete izboljšana dvoslojna okna. Na energetskem svetovalcu Porabimanj lahko preverite, če drži tudi v vašem primeru.

3) Izolirajte stene

Ne samo da boste manj plačali za ogrevanje in hlajenje (približno za 20 %*), ugodje bo veliko večje kot prej (posebej če tudi izolirate streho in kletne prostore). Po strokovnih izračunih najboljše razmerje med debelino izolacije, doseženimi prihranki in vračilno dobo znaša 15 cm. Tukaj preverite, če drži tudi v vašem primeru.

4) Izolirajte streho

Izolacija strehe se posebej splača v pritličnih hišah, ker bo prihranek najvišji (okoli 35 %*). Po strokovnih izračunih je najboljše razmerje med debelino izolacije, doseženimi prihranki in vračilno dobo med 20 in 30 cm. Tukaj preverite, če drži tudi v vašem primeru.

5) Zamenjajte ogrevalni sistem

Odvisno od sistema za katerega se boste odločili oz. je mogoč v vašem primeru, boste privarčevali približno od 45 do 60 %* energije za ogrevanje. Po strokovnih izračunih ima sistem na plin s plinskim kotlom trenutno najboljše razmerje med doseženimi prihranki in vračilno dobo. Drugo mesto zasedata kotel na biomaso in toplotna črpalka. Tukaj preverite, če drži tudi v vašem primeru. V vseh opcijah predlagamo vgradnjo sistema za uravnavo želene temperature, razen tega lahko omenimo še, da je vgradnja kotla na biomaso manj primerna v gosto naseljenih območjih.

10 stvari, ki jih morate vedeti pri prenavljanju hiše / Foto: Pexels

6) Vgradite sistem za prezračevanje

Za najboljši izkoristek energije (kakovostno grajena ali prenovljena hiša je predvidoma tudi bolj zrako-tesna) in boljše ugodje v toku celega leta, predlagamo da vgradite prezračevalni sistem.

7) Vgradite sistem za zastiranje oken

Za najboljši izkoristek energije in boljše ugodje v toku celega leta predlagamo, da vgradite sistem za zastiranje oken. V kolikor so to rolete, vam bodo poleti preprečevale odvečno pregrevanje, pozimi pa uhajanje toplote iz prostora. Če pa se odločite za senčila, vas bodo ščitila predvsem poleti pred pregrevanjem.

* Prihrankov ne morete enostavno seštevati. Izračuni so narejeni posamično v primerjavi z izhodiščnim stanjem.

Dodatni namigi

8) Zamenjajte staro belo tehniko in navadne žarnice

Če imate možnost, zamenjajte vse električne naprave, ki uporabljajo veliko električne energije ali pa vode (hladilnik, pomivalni stroj, pralni stroj, navadne žarnice …). Tukaj preverite koliko boste lahko privarčevali in katerega energetskega razreda naj bodo naprave.

9) Zamenjajte staro hladilno napravo

Če imate staro klimatsko napravo je čas, da premislite o zamenjavi. V kolikor boste izolirali hišo in postavili zunanja senčila, lahko privarčujete tudi do 20 € na letni ravni. Nova naprava (ki v našem izračunu hladi dnevni prostor velikosti 25 m2) vam v tem primeru, lahko prihrani tudi do 30 € (torej skupaj 55 €). Seveda premislite o velikosti naprave in o tem, ali naj kupite bolj učinkovito – invertersko. Tukaj lahko preverite, če drži tudi v vašem primeru. Če boste dali zadostno izolacijo, vgradili kakovosten prezračevalni sistem in sodobna okna, opremljena z zunanjimi senčili, je mogžno, da klimatske naprave sploh ne boste potrebovali. Odločitev je vaša in je odvisna od želene temperature, ki jo želite vzdrževati, ter vaših navad.

10) Vgradite vtičnico za električni avto

Če imate možnost, vgradite “vtičnico” za polnjenje električnega avtomobila. Trenutno le-ti niso ravno praktični, ampak v prihodnjih letih bodo vse dostopnejši glede dosega in cene.

Na energetskem svetovalcu Porabimanj preverite koliko lahko privarčujete, če upoštevate ukrepe za varčno vožnjo in zamenjate vaš obstoječi avto za elektičnega ali recimo za avto na plinski pogon.

Energija si, bodi učinkovit

BB&DT

Preberite šei:  5 zablod v zvezi z varčevanjem energije v stanovanjih

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.