Zložljivo kolo s pomožnim električnim pogonom, teže zgolj 7,5 kg, ki se lahko zloži v kovček velikosti 50×40×15cm

Evropska unija je z 1,58 milijonov evrov podprla projekt Bike Intermodal, ki združuje partnerje iz zasebnega in javnega sektorja ter raziskovalne ustanove iz Italije, Švice, Nemčije in tudi Slovenije (Ljubljanski potniški promet). Gre za projekt zložljivega kolesa s pomožnim električnim pogonom. Sestavni deli kolesa so lahko razgradljivi, kar daje izdelku okolju prijazen predznak.

Zložljiva kolesa so postala prevladujoča rešitev na področju urbane mobilnosti, saj predstavljajo dobro povezavo med avtomobilom in javnim prevozom. Ne glede na to pa je vsako leto med približno 135 milijonov proizvedenimi kolesi le 2% zložljivih. Projekt Bike Intermodal se pri tem bolj kot k klasični proizvodnji koles nagiba k izkušnjam avtomobilske industrije. Alessandro Belli iz Tecnologie Urbane, ki je član konzorcija in avtor projekta, je povedal: »Utrdili smo konstrukcijo kolesa z zmanjšanjem števila sestavnih delov ter uporabili lahke materiale, kot je magnezij. Vsi sestavni deli so testirani, sledljivi in razgradljivi. Proizvodnja se osredotoča na preverjanje kakovosti, sledenje življenjskega cikla kolesa ter okoljsko zavest.«

V središču intermodalnega kolesa je okvir, ki se odpira in zapira kot pristajalna oprema letala, narejen je iz kompozita aluminija, magnezija ter jadralnih vodil. Mobilnost brez odvečne teže izboljšuje pomožni električni motor Maxon Motor. To kolo tako tehta manj kot primerljiva zložljiva kolesa brez dodatnega motorja. Teža in velikost kolesa sta bili optimizirani s pomočjo terenskih študij, ki jih je izvedla Univerza v Firencah, sodelovali pa so tudi projektni partnerji ATAF in LPP, lokalni prevozniki iz Firenc in Ljubljane.

Od zaključka projekta je start up podjetje nadaljevalo z optimizacijo dizajna in proizvodnim procesom kolesa, ki je sedaj pripravljeno kot komercialni prototip. Ob tem se podjetje s potencialnimi vlagatelji dogovarjskoja za vstop na trg. Ko bo proizvodnja optimizirana, bo cena zložljivega kolesa 800 evrov oziroma 1.300 evrov za različico s pomožnim električnim motorjem.

Vir: Evropska komisija