V kombinaciji z izvirnim konceptom pametnega upravljanja z energijo PowerManagement prikazuje možnosti uporabe visoke tehnologije za namen optimizacije porabe energije.

Na sejmu IFA 2010 prvič predstavljena aplikacija GreenConnected iz Gorenja, predstavlja izvirno nadgradnjo obstoječega sistema iGorenje, s katerim na daljavo upravljamo povezljive gospodinjske aparate Gorenje. Aplikacija GreenConected omogoča spremljanje statusa delovanja aparatov na daljavo ter možnost koordinacije med njimi. Nadgrajuje jo inovativni koncept zmanjševanja porabe energije PowerManagement, ki z namenom optimizacije porabe energije po potrebi ustrezno zamika cikle delovanja aparatov.

V Gorenju so obstoječi uporabniški vmesnik sistema iGorenje, prilagojenega za iPad, razširili z opcijo pametnega upravljanja z energijo in k naboru povezljivega pralnega stroja in pečice dodali še hladilno-zamrzovalni aparat, ki ga odlikuje izjemna novost – akumulator, ki se polni v času cenejše električne energije.

Koncept PowerManagement za nove načina upravljanja z energijo

Posebnost inovativne aplikacije GreenConnected, vgrajene v sistem iGorenje, je v njegovem sledenju in upoštevanju posameznih lastnosti pametnih električnih omrežij. Pametna omrežja, katerih del so tudi pametni števci, ki posamezen dan, odvisno od obremenjenosti omrežja, razdelijo na poljubno število večurnih intervalov, z različnimi cenami kilovatne ure, omogočajo oddaljeno prekinitev dobave električne energije, kot tudi možnost uvedbe različnih sistemov plačevanja elektrike (npr. predplačniški paket). Ne glede na izbiro aparata sistem iGorenje z aplikacijo GreenConnected in nadgrajen z revolucionarnim konceptom pametnega upravljanja z energijo PowerManagement samodejno prepozna, v katerem časovnem intervalu posameznega električnega omrežja le-ta deluje. Posodobljen sistem iGorenje upravljanja pranja, pečenja in hlajenja na daljavo tako pomaga zagotavljati do 25 odstotkov večjo energijsko učinkovitost.

Hlajenje z akumulirano energijo

Izjemna inovacija je vgradnja posebnega akumulatorja ter kompleksnejšega kompresorja v hladilno-zamrzovalni aparat, ki se napaja v času ugodnejše tarife. Hladilnik lahko tako deluje ceneje tudi v času, ko je dobava električne energije dražja, akumulator pa lahko napaja hladilni aparat tudi v času, ko je dobava električne energije prekinjena.

Tudi v uporabniški vmesnik pralnega stroja so danes vgrajene številne naprednejše funkcionalnosti, ki uporabniku dodatno pomagajo pri bolj ekonomičnem upravljanju z energijo. »Varčno naravnan pametni sistem iGorenje lahko sedaj, z vgrajenimi naprednejšimi funkcionalnostmi, uporabniku pralnega stroja, glede na trenutno dodeljeno tarifo obračunavanja električne energije, predlaga ali bolj ekonomičen soroden program pranja ali zakasnitev pranja,« pravi mag. Sašo Vinkovič, iz programa Gorenje Point. »Pravzaprav lahko sedaj vse naprave, ne samo velike gospodinjske aparate, ampak tudi druge naprave, ki jih srečamo v gospodinjstvu, programsko nastavimo tako, da bodo, v kolikor je to mogoče, obratovale v času najcenejše tarife,« je prepričan Sašo Vinkovič.

Obogatena je tudi zbirka receptov na bazi iGorenje, kar je tudi odgovor na večje in privlačnejše prikazovalne površine tabličnega računalnika iPad. Razširjena zbirka receptov za pripravo jedi v pečici ter preprosto upravljanje na dotik na sodoben in inovativen način, približuje kuhanje vedno številčnejši populaciji internetnih navdušencev, ki želijo svoje strasti izživeti tudi v kuhinji. Zakaj pa ne bi tudi kuhali s pomočjo iPada in visoko tehnoloških povezanih pečic Gorenje z WiFi vmesnikom in številnimi prednastavljenimi programi pečenja, ki še olajšajo kulinarično ustvarjanje.

Sistem iGorenje se bo tudi v prihodnje nadgrajeval, prav tako bodo v Gorenju poskrbeli za vključitev še drugih prednosti aktivnih omrežij, s katerimi bo uporabnikom omogočeno še boljše in predvsem bolj ekonomično upravljanje z aparati, tako doma kot na daljavo.

Posodobljen sistem iGorenje upravljanja pranja, pečenja in hlajenja na daljavo tako pomaga zagotavljati do 25 odstotkov večjo energijsko učinkovitost. Z ustreznim Wi-Fi vmesnikom (mobilni telefon, PDA, iPod Touch, prenosni računalnik, iPad, …) lahko kadarkoli preverimo status aparatov in vse ukaze o spremembah opravimo na daljavo.

Več: www.igorenje.com/greenconnected http://www.gorenjegroup.com/en/ifa2010_pressroom

01. 11. 2010