Prvi vlak v Evropi, ki uporablja solarno energijo

Hitri vlak, ki povezuje Pariz in Amsterdam, bo na delu proge za pogon uporabljal električno energijo proizvedeno s pomočjo solarnih panelov.

Mednarodni vlak bo postal prvi vlak v Evropi, ki bo na enem delu proge uporabljal električno energijo proizvedeno s pomočjo  solarnih panelov. Slednji bodo nameščeni na vrhu tunela po katerem potuje omenjeni super vlak.

Vodilni možje projekta so povedali, da se bo tunel nahajal v mestu Antverpenu na severu Belgije in bo dolg 3,6 km. Njegova vrednost je ocenjena na 15,6 milijonov evrov in bo pokrit s 16.000 solarnimi paneli s skupno površino 50.000 m2 kar je ekvivalentno osmim nogometnim igriščem.

Proizvedena električna energija bo uporabljena za napajanje celotne infrastrukture na progi, razsvetljave, signalizacije kakor tudi za potrebe samega vlaka. Višek energije pa se bo distribuiral v samo mesto Antverpen.

Prvi vlak v Evropi, ki uporablja solarno energijo

Solarni paneli belgijskega podjetja “Enfiniti” lahko proizvajajo 3,3 MWh električne energije na letnem nivoju kar odgovarja povprečni letni porabi  950 gospodinjstev.

Ocenjeno je, da bodo paneli z delovanjem našemu planetu »prihranili« izpuste v vrednosti 47,3 milijona kilogramov emisij CO2 tekom naslednjih 20 let.

»Z uporabo elektrike, ki je narejena na licu mesta, eliminiramo izgube in stroške transporta energije!” je povedal direktor podjetja “Enfiniti” Stiven de Tolenaere.

Belgijsko podjetje pričakuje, da bo ta projekt omogočil razvoj novih železniških inštalacij v ZDA in v drugih delih sveta. Ob tem pa opozarjajo, da so železniški hangarji idealna mesta za takšne projekte in jih velja v prihodnosti izrabiti.

Vir: efikasnost.rs

Preberite še: Ali solarne panele postavljamo napačno!?