Izjemno učinkovita pasivna hiša uporablja isto količino energije kot sušilec za lase

Leta 2013 je Wisconsin (ZDA) preživel eno najbolj mrzlih zim v zadnjih letih.

Mraz pa ni prizadel nemške družine, ki v tem kraju živi v pasivni hiši. V času, ko je sneg bil povsod, mrzli vetrovi pa so bičali pokrajino, je tale hiša z svojimi skoraj 100 m2 ostala topla in porabila podobno količino energije za ogrevanje, kot je potrebno za sušenj las z sušilcem.

Navkljub zunanjih tempereturah, ki so se gibale celo do – 30° C pod lediščem, je bila notranja temperatura v povprečju med 20° in 25° C. Za ta uspeh je zaslužna hermetična izolacija, troslojna kakvovostna okna in vrata, ter seveda celoten arhitekturni pristop k izdelavi pasivnih hiš, ki so okoli 70 do 90 % učinkovitiješe od standardnih.

Hiša je obdana s 45 cm izolacije in ni je energije, ki lahko hitro zbeži iz takega objema. Za ogrevanje poskrbijo štirje majhni grelci, kombinirane skupne porabe 1.300 W. Od zunaj hiša ni prepoznavna samo po svoji barvi in velikih oknih, ki v notranjost privabijo veliko zunanje svetlobe, ampak tudi po solarnih panelih na strehi. Za izdelavo je uporabljeno veliko lesa, ki se lahko reciklira. Hiša prihrani vodo, energijo in prostor na vsakem koraku.

Na brezplačnem energetskem svetovalcu Porabimanj lahko tudi vi z lahkoto dobite okvirne informacije, koliko bi privarčevali samo s spremembo ravnanja, koliko z ukrepi, ki zahtevajo investicije, ali pa s kombinacijo obeh. Prav tako lahko izveste, v kakšnem času se vam investicija povrne, ter koliko bo vreden poseg. Izračuni temeljijo na metodologiji, ki sta jo pripravila Inštitutu Jožef Stefan in gradbenem inštitutu ZRMK, ob upštevanju slovenskih povprečnih cen energentov, materialov in tehnike. Energetski svetovalec vam lahko poleg ogrevanja prikaže možne prihranke tudi pri osebnem prevozu, hlajenju, na področju gospodinjskih aparatov in razsvetljave.


Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Najpogostejša debelina izolacije je med 6 in 10 cm. 30 % stavb še vedno nima izolacije, a se je delež od leta 2012 spodbudno znižal za 8 odstotnih točk (predvsem na račun večstanovanjskih stavb).

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.