Ne želim več zategovati pasu in varčevati! / Foto: Branko Baćović

Ne želite več poslušati negativnih podatkov o krizi, recesiji, varčevanju, zmanjševanju, učinkoviti rabi …

Raje bi, da bi bilo govora o svobodi, lepoti, pomoči, negovanju, ugodju …

Tudi sami lahko obrnete ploščo in začnete doživljati sebe napram življenju na drugačen način. Namesto da se, na primer, jezite zaradi dragega goriva, lahko začnete bolj umirjeno voziti in s tem potrošite manj, obenem pa tako pomagate naravi, sebi in drugim okoli sebe, da lažje dihajo. Če imate malo več denarja, lahko predelate avto na plin in vaša pomoč okolju je še večja. Če se odločite investirati še več, lahko kupite avto s stop & start tehnologijo (motor se samodejno ugasne, ko recimo stojite na semaforju in ob dodajanju plina se avtomatično ponovno zažene) hibridni ali pa celo električni avto. Lahko pogledate – že obstajajo cenovno ugodni eko-mobili.

Ne želim več zategovati pasu in varčevati! / Foto: Damjan Jagodic

Nimate sredstev, da bi izolirali hišo? Pomagajte si drugače. Prezračujte ob najtoplejšem delu dneva, da dodatno ne izgubljate toplote, zatesnite bolje okna, povečajte vlažnost u stanovanju, ne pokrivajte radiatorjev, ali enostavno odgrnite zvese in pustite da sonce ogreje vaš dom. Namesto, da se počutite potisnjene v kot, doživite, da imate še vedno možnost izbire in da si s preprostimi kreativnimi rešitvami lahko olajšate bivanje. Če pa imate malo več denarja, lahko vložite v izolacijo hiše ali stanovanja. Trenutni izračuni in izkušnje kažejo, da je priporočljiva debelina izolacije od 15 do 20 cm. V primeru, da boste še zamenjali okna ali pa ogrevalni sistem in postavili tudi sončne celice za ogrevanje vode, boste začutili več topline pozimi in svežine poleti, z eno besedo, več ugodja. Ne boste več toliko odvisni od energetskih firm ali pa zunanje temperature. Pomagali boste svojemu budžetu, počutili se boste bolje, morda pa vam bo celo ostalo dovolj denarja za eksotične počitnice! Preverite.

Ko negujete svoje rože, jih zalivajte z deževnico. Če uporabljate vodo iz pipe, poglejte ali dobro tesni. Ne potrebujete denarja, da ugašate luči v prostorih v katerih vas ni, ali pa da zvečer, ko je cenejša elektrika, vklopite pomivalni stroj. Ko greste h počitku, ugasnite naprave iz stanja pripravljenosti, in izključite hladilnik ko za dalj časa odpotujete. Mogoče v nekaterih primerih ne boste veliko privarčevali, vendar je vredno že zato, ker boste nekaj pozitivnega naredili za svoje okolje in posledično tudi zase. Proizvedli boste manj CO2 in doprinesli boste k čistejšemu zraku, pozitiven pristop pa bo prinesel več lepote in svobode v vaše življenje.

Torej –  včasih ni denar pogoj, da bi nekaj naredili, tudi brez njega lahko spremenimo naš odnos do sveta, zamenjamo zorni kot, pogledamo iz druge perspektive in spremenimo bolj potratne navade, se počutimo zadovoljnejše, ter ohranimo ali celo spremenimo naš svet v boljši prostor za življenje.

BB&DT