Inovacija – generator, ki proizvaja najcenejšo elektriko na svetu

Strojni inženir Tomislav Cvetković je iznašel generator, ki ima najboljši izkoristek pri proizvodnji električne energije.

Energijo proizvaja iz obnovljivih virov energije in to z neverjetnim izkoristkom, saj na eno vloženo kilovatno uro, naprava pridela osem novih. 

Inovacija – generator, ki proizvaja najcenejšo električno energijo na svetu

Tomislav Cvetković

»Dvignil sem, s hidravliko, kupolo na Hramu Svetega Save v Beogradu težko 4.000 ton kar je bil takrat največji gradbeni podvig. Sodeloval sem v zadnji modernizaciji železniške signalizacije v takratni Jugoslaviji, projektiral sem hidravlične sisteme gradbenih strojev, ki se uporabljajo pri izkopih premoga ter tehnološke linije v proizvodnji opreme za naftne vrtine. Ko sem se upokojil, se nisem ustavil. Odločil sem se da bom naredil generator, ki proizvaja najcenejšo elektriko na svetu!«

Inovacija – generator, ki proizvaja najcenejšo električno energijo na svetu

Hram Svetega Save, Beograd

Tako o lastnem najnovejšem patentu govori Tomislav Cvetković, upokojeni strojni inženir. Analize kažejo, da v kolikor se njegov patent uveljavi v praksi bi bila cena kilovatne ure električne energije okoli 5 evro centov kar je v primerjavi s termoelektrarnami tudi do trikrat manj. V času, ko stremimo k temu, da zelena energija zamenja »težko industrijo«, je patent zelo dobrodošel, saj proizvaja energijo izključno iz obnovljivih virov.

»Ugotovil sem, da potreba po električni energiji v svetu stalno narašča ter posledično začel preučevati vetrne elektrarne,« nadaljuje Tomislav Cvetković in dodaja »Preučeval sem literaturo na tem področji ter prišel do spoznanja, da vetrnice obratujejo na letnem nivoju v povprečju med 18 in 24 odstotki kar je posledica spremenljive hitrosti vetra. Vse države morajo povečati delež proizvedene električne energije iz obnovljivih virov zato sem projektiral prenosno napravo, ki uporablja kinetično energijo vetra kot obnovljivo in povečal izhodno moč naprave.«

Po domače – opisani patent bi iz enega potrebnega kilovata moči za zagon, vrnil nazaj osem kilovatov moči! Če bi njegov patent zaživel, bi postala marsikatera termoelektrarna nepotrebna.

Začetna ideja je, da bi naredil en generator moči treh megavatov. Samo ta naprava bi lahko oskrbovala manjše mesto z 20.000 prebivalci. Inicialna, oziroma zagonska moč, za tale bi bila samo 355 kilovatov. Pri projektiranju elektrarn velikih moči bi potreboval pogon za samo eden generator, saj bi se nato vsi ostali zaganjali po verižnem principu. Tudi to začetno energijo za zagon bi lahko pridobili iz obnovljivih virov (sonce, veter, mini hidro). »Super naprava« takoj po zagonu zažene generator, ki iz lastne proizvedene električne energije avtomatično napaja pogonski motor. Ko energija ni več potrebna za fazo zagona, se ta avtomatsko preusmeri na prenosno mrežo do drugih porabnikov.

Patent je zaščiten v Ameriki in predstavljen v EU. Sedaj pa lahko samo upamo, da se tudi pri njemu ne bo pripetila podobna zgodba kot pri Tesli, ki je moral zapustiti svoje domače ozemlje in svoje patente uveljavil šele onstran luže.

Inovator dodaja, da bi za začetek potreboval 3,5 milijonov evrov za generator moči 3 MW. Ali bo našel investitorje, pa bo pokazal čas. (Vir: Novosti)

 

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.