Avtopilot rešuje življenja!

Kot vse novosti tudi avtomatizirano vožnjo spremljajo poporodni krči.

Srečni lastnik Tesle X, ki je nenadoma zbolel med vožnjo po avtocesti, trdi, da mu je avtopilot pomagal preživeti, saj je namesto njega usmerjal vozilo do bolnišnice.

V zadnjem času se sistem za avtomatizirano vožnjo Tesle Motors, ki ga ponuja v svojih modelih, najpogosteje omenja v kontekstu prometne nesreče v kateri je voznik Modela S izgubil življenje na avtocesti na Floridi. Glede na trenutno dostopne podatke o tej nesreči, je znano, da je med nesrečo z vozilom upravljal avtopilot.

Avtopilot rešuje življenja!

Medtem, ko je ta primer še v preiskavi, je imel lastnik Tesle v zvezni državi Missouri popolnoma drugačno izkušnjo s sistemom za avtomatizirano vožnjo.

Odvetnik Joshua Nelly uporablja Teslin avto za vsakodnevno vožnjo na delo. V tem času je pridobil zaupanje v samovozeči način upravljanja z vozilom. Nekega dne je na poti domov iz službe začutil močno ostro bolečino v prsih. Bolečina nikakor ni pojenjala in zato je iz avta poklical ženo. Slednja mu je svetovala naj gre takoj v najbližjo bolnišnico, ki se nahaja 30 km naprej po avtocesti.

Izkazalo se je, da je imela žena prav, saj so mu zdravniki v bolnišnici diagnosticirali pljučno embolijo (strdek v žili v pljučih) in bi lahko brez zdravniške pomoči celo umrl.

Tukaj pa se poraja vprašanje ali bi samemu Nelly-u sploh uspelo pripeljati do bolnišnice. Sam trdi da ne, in da je to namesto njega storil avtopilot, ki ga je pripeljal do izvoza iz avtoceste, on pa je nato avto ročno upravljal samo do bolnišnice, ki se nahaja tik ob avtocesti.

Čeprav je morda še preuranjeno reči, da bi voznik brez avtopilota umrl, je tehnologija “samovozečeg avtomobila” zagotovo učinkovito opravila svoje delo. Model X je s svojim avtopilotom brez problema premagal 30 km odsek v času, ko voznik ni bil sposoben za vožnjo. (Vir: Novaekonomija)

 

Preberite še:

Samovozeče vozilo: To je prihodnost tovornega transporta

2016

Nov napredek v konceptu “samostojne vožnje”

“Samovozeči” tovornjak.

 Koncept električnega samovozečega avtomobila

2015

Mercedes F015 predstavlja koncept električnega samovozečega avtomobila

 

2014

XchangeE – koncept samovozečega vozila naslednje generacije