Električna mobilnost

Bi tudi vi vozili eko-mobil?

Seveda bi, … če ne bi bil tako drag, če bi bilo več električnih polnilnic, če bi bil polnilni čas baterij, če bi bil doseg avtomobilov daljši … (Pre) več »Če«-jev na kupu!

Preden vam razložimo, da se situacija iz dneva v dan popravlja glede omenjenih “če”-jev, si lahko v miru na energetskem svetovalcu Porabimanj ogledate koliko sredstev porabite za trenutni avto. Ob tem ni mišljeno samo gorivo ampak skoraj vsi stroški vezani na vaše vozilo. Preverite tudi morebitne prihranke ob nakupu novega, ali pa samo ob spremembi načina vožnje in vzdrževanja.

Svetovalec vam omogoča, da na enostaven način izračunate koliko denarja porabite za gorivo, zavarovanje, menjavo gum, z vašim načinom vožnje, z (ne)preverjanjem tlaka v pnevmatikah, z (ne)rednim obiskom servisov, z (ne)omejevanjem tovora, z (ne)rednim izklopom klime, ko je ne rabite … Potem lahko preigravate opcije in izberete sebi primeren avto ali pa spremembo ravnanja, ki vam bo doprinesla k temu, da porabite manj energije in denarja. Mogoče se boste, ko boste  uvideli vse stroške, odločili za kakšen drug model ali pa celo za električnega.

Ob prijavi v svetovalca Porabimanj, lahko shranite v arhiv več vaših variant, ki jih potem med seboj primerjate in izberete za vas najbolj ustrezno. Pa ne samo za avtomobil, na voljo so vam sklopi vezani na ogrevanje, klimatizacijo in električne naprave!

Električna mobilnost

Situacija se izboljšuje!

  • Da, električni avtomobili so v povprečju dražji od klasičnih, a na drugi strani je cena, ki jo plačujete za “gorivo” za enako število prevoženih kilometrov tudi do dvakrat nižja od primerljivih tekmecev. Ne pozabite preveriti Eko sklad in mogoče vam bo uspelo pridobiti tudi kakšno subvencijo, ki je trenutno tudi do 7.500 evrov.
  • Da, hitrih polnilnic po Sloveniji ni tako veliko, a se stanje zelo izboljšuje. Trenutno število znaša 27, od tega jih je kar 26 na avtocestnem križu. Seznam hitrih polnilnic / Cenik storitve polnjenja na električnih polnilnicah.
  • Da, v povprečju je doseg povprečnega električnega eko-mobila (odvisno od načina vožnje) med 100 in 150 km. Kar v večini primerov zadostuje, da pridete v službo in nazaj. Doseg se z razvojem baterij povečuje. Če pa nimate časa čakati, si lahko omislite to zadevo, ki lahko doseg vašega električnega avtomobila poveča tudi do 700 km.

BB&NW

Električna eko-mobilnost