Kupci želijo učinkovitejše telefone / Foto: Pexsels

Greenpeace: Potrošniki menijo, da podjetja prepogosto lansirajo na trg nove modele pametnih telefonov.

Več kot polovica anketirancev si želi bolj trajnostne mobilne telefone.

Vodilni v podjetjih “Apple” in “Samsung” vsako leto na trg lansirajo nove “pametne naprave”. Te so obogatene z najnovejšo tehnologijo in vse boljšimi zasloni. Zelo pogosto podjetja pri proizvodnji “novih” mobilnih telefonov pravzaprav le izboljšajo svoje cenejše izdelke iz preteklosti.

Kupci želijo učinkovitejše telefone / Foto: Pexsels

Navezujoč se na raziskavo, potrošniki menijo, da proizvajalci ponujajo preveč novih modelov od katerih imajo nekateri življenjsko dobo zgolj eno leto. V bistvu bi večina kupcev želela imeti svoje mobilne naprave narejene na takšen način, da so lažje popravljive in se tudi reciklirajo.

Greenpeace-ova raziskava je pokazala, da se pogosteje za popravilo mobilnih telefonov odločajo državljani na Kitajskem in v Koreji kot recimo v ZDA in Nemčiji.

Večina vprašanih meni, da bi vodilni proizvajalci morali biti bolj odgovorni do okolja. Po njihovem mnenju je življenjska doba baterije telefona pomembna postavka pri nakupni odločitvi. Skoraj 90 % vprašanih na Kitajskem, v Mehiki in Koreji želi telefone, ki se lažje popravljajo in ne vsebujejo škodljivih kemikalij.

V raziskavi je sodelovalo 1.000 anketirancev iz Kitajske, Južne Koreje, Mehike, ZDA in Nemčije. (Vir: Novaekonomija)


Ali ste vedeli?

Zaradi aparatov v stanju pripravljenosti porabimo okoli 9% elektrike v tipičnem gospodinjstvu zaman, kar na letni ravni pomeni približno 30 EUR.