Koliko dejansko prihranim s predelavo vozila na plin? / Pozitivna energija

Slišali in prebrali ste že dosti o tem, kako je plin odlično pogonsko sredstvo, kako je bolj ekonomično, varno in ekološko …

Toda koliko bi prihranili pri pridelavi svojega avtomobila? Se vam predelava sploh splača? V tem članku boste izvedeli, kako si lahko enostavno izračunate prihranke za svoj avtomobil.

Cena avtoplina je do kar 50 % nižja kot cene ostalih goriv. Za voznike, ki prevozijo veliko kilometrov, to pomeni znaten prihranek. Za ugodno ceno avtoplina se lahko zahvalimo dejstvu, da je to gorivo stranski proizvod v rafinerijah nafte in pri pridobivanju naravnega plina, zaradi tega ima relativno neodvisnost pri spremembah cen na svetovnem tržišču.

Toda kaj vse to pomeni za vas? Izračunali smo primerjavo na primeru voznika, ki se vsak delovni dan vozi iz Celja v Ljubljano in nazaj (85 km v eno smer). Tako prevozi približno 40.000 kilometrov letno. Zaradi trenutno še vedno slabih ekonomskih razmer smo predvidevali, da ima naš voznik 10 let star avtomobil. Nato smo naredili izračun porabe za avtomobil na bencin, dizel in avtoplin.

Po izračunu smo ugotovili, da se v primeru avtomobila na bencin, ki ima povprečno porabo 8 litrov na 100 kilometrov, predelava na plin splača. V tem primeru bo voznik prihranil kar 1.700 € na leto, zaradi česar se mu bo investicija povrnila že v devetih mesecih.

V primeru dizelskega avtomobila, ki porabi le 5,5 litra na 100 kilometrov, pa nismo prišli do znatnih prihrankov. Razlika v porabi med tem avtomobilom in bencinskim predelanim na avtoplin znaša le 12 € letno, kar ni dovolj za povrnitev investicije.

Svoj izračun porabe in prihranke pri predelavi na avtomobila na plin si lahko izračunate na spletni strani Sigas, kjer v spletno orodje enostavno vnesete podatke o vašem vozilu. Sistem vam nato izpiše prihranke, čas amortizacije in izriše primerjalni graf porabe. Vir: Moj prihranek

Ali ste vedeli?
Da bi bil izračun čimbolj realen, morate pri kalkulacijah imeti v mislih, da je oktanska vrednost plina nekoliko nižja, tako da vozilo dejansko porabi od 5-30% več plina kot bencina.