Solarne ceste

Uporaba obnovljivih virov energije je edina rešitev, s katero lahko zagotovimo energetsko oskrbo v prihodnosti. V svetu vse pogosteje vidimo zanimive projekte, ki napovedujejo inteligentne globalne rešitve in boljše čase za tovrsno energijo.

Ena od genijalnih idej je solarna cesta, ki se samodejno oskrbuje z energijo sonca in hkrati generira električno energijo. Če bi ceste v ZDA zamenjali s tovrstnimi sončnimi paneli, bi proizvodnja elektrike za 3 x presegla trenutno porabo. Stopili bi v obdobje energetskega obilja. Cesta, katere gradniki so primerni tako za avtocesto kot dovoz pred hišo, zaradi konstantne temperature nekaj stopinj nad lediščem avtomatično topi sneg in preprečuje tvorjenje ledu, z možnostjo predvajanja svetlobnih signalov pa dodatno opozarja na spremembe in ščiti udeležence v prometu.

Solarne ceste

Solarne plošče postavljene na parkirišču

Solarne ceste je možno poljubno programirati, plošče so opremljene s senzorji, ki so občutljivi na spremembo vremena, temperature, teže … in opremljene z led diodami, ki lahko izrišejo poljubne oblike in napise. Če na cestno površino stopi pešec ali žival, se na cesti izpiše opozorilo vozniku, naj prilagodi hitrost. Spodnja slika prikazuje prototip prehoda za pešce. Več: solarroadways.com

Solarne ceste

Prehod za pešce občutjiv na pritisk

Solarne ceste

Opozorilo voznikom o prihodu pešca

Solarne ceste

Paneli omogočajo različne načine LED osvetlitve

Solarne ceste

Avtocesta prihodnosti