Še pred novo kurilno sezono nova pravila za delilnike / Foto: Tomaž Zajelšnik

Blokovski stanovalci lahko v prihodnjih dneh pričakujejo nova pravila obračunavanja stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah.

Z njimi naj bi odpravili težave tistih 13 odstotkov gospodinjstev, katerih pritožbe doslej niso bile najbolj uspešne.

Približuje se nova kurilna sezona in z njo nova pravila o obračunavanju stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih stavbah. Blokovski stanovalci lahko po napovedih ministrstva za infrastrukturo novi, že tretji pravilnik o delitvi stroškov ogrevanja po delilnikih pričakujejo v prihodnjih dneh oziroma do sredine septembra. Z njim naj bi odpravili težave tistih 13 odstotkov gospodinjstev, ki zdaj po rezultatih raziskave REUS 2015 (Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije) težko rešujejo svoje pritožbe na račun delitve in obračuna stroškov za ogrevanje. Za večino etažnih lastnikov pa sprememb zaradi novega pravilnika ne bo.

Najmanj 40 in največ 300 odstotkov povprečja

Popravki se nanašajo predvsem na pritožbe gospodinjstev, ki morajo plačevati tudi stroške za ogrevanje prekomerno razsipnih sosedov. Predlagana tretja verzija pravilnika ukinja nespodbudno uravnilovko, po kateri ob več kot petkratnem odstopanju posameznega stanovanja od blokovskega povprečja stroške za ogrevanje vsi etažni lastniki namesto po delilnikih plačajo po kvadraturi stanovanja. Po novem bo s trikratnikom povprečne blokovske porabe kaznovan zgolj razsipnež, ki bo povprečje presegel za več kot trikrat. Preostali stanovalci bodo stroške plačali po porabi na delilnikih.

Lastniki, ki bodo prekomerno varčevali na račun sosedov in s tem morda povzročali škodo tudi na sami stavbi in njeni konstrukciji, bodo morali medtem še naprej plačevati vsaj 40 odstotkov porabe glede na blokovsko povprečje. V novem pravilniku pa bo izrecno zapisano, da pripravljalci obračunov stanovalcem skupno ne smejo zaračunati več od dejansko dobavljene in porabljene energije za ogrevanje bloka. Nekateri izvajalci so namreč s pomočjo kazenskih pribitkov posameznim lastnikom (zaradi uničenja delilnikov na primer) zdaj to počeli. Z novelacijo pravilnika ministrstvo odpravlja še nekatere druge napake in nejasnosti, ki so povzročale preglavice stanovalcem ter izvajalcem delitve in obračuna stroškov ogrevanja po delilnikih na radiatorjih. (Vir: Dnevnik)

Pretirano varčevanje je škodljivo Pretirano varčevanje je škodljivo

Prilagojen Pravilnik o delitvi stroškov zagotavlja večjo pravičnost po mnenju Ministrstva za infrastrukturo.