Kampanja ZPS za skupinski nakup elektrike in plina za vse slovenske potrošnike

Skupaj plačajmo manj – ZPS vabi vse slovenske potrošnike k skupinskemu nakupu električne energije in zemeljskega plina. Kampanja s sloganom »ZAMENJAJ in PRIHRANI« ima cilj pod okriljem ZPS združiti čim več potrošnikov v Sloveniji, ki jih zanima zamenjava dobavitelja energije in zanje doseči čim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in vezave. »Več nas bo, večja bo naša pogajalska moč, večje prihranke bomo lahko dosegli«, poudarjajo na ZPS.

Potrošniki se lahko prijavijo in tako sodelujejo v skupinskem nakupu preko spletne strani ZAMENJAJinPRIHRANI do 15. oktobra 2014. Dodatne informacije so na voljo tudi na ZPS in na brezplačni info liniji 080 80 22.

Potrošniki plačamo (pre)več

»Zadnji podatki o gibanju cen potrjujejo vtis, da potrošniki plačujemo preveč. Čeprav so se cene elektrike v Sloveniji zniževale, so se tiste, ki veljajo za podjetja, znižale občutno bolj kot tiste, ki veljajo za potrošnike,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala: »Število menjav dobavitelja pri potrošnikih je prvič od liberalizacije naprej začelo padati, trend je ravno nasproten tistemu pri poslovnih odjemalcih.« Tudi primerjava končnih cen za odjemalce z veleprodajnimi cenami energije kaže na neugoden razplet za potrošnike, poudarjajo na ZPS.

 

Preprosto, brezplačno in nezavezujoče – za vse potrošnike!

Zamenjava dobavitelja energije v okviru kampanje ZPS »Zamenjaj in Prihrani« je preprosta, brezplačna in nezavezujoča. Sodelovanje je omogočeno vsem potrošnikom, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in zemeljskega plina na področju Republike Slovenije, ne le članom ZPS.

Evropski potrošniki prihranili preko 135 mio EUR

Skupinski nakupi energije so novost za slovenske potrošnike, ne pa za potrošnike v številnih evropskih državah. »V dosedanjih devetih akcijah kolektivnega nakupa energije, ki so jih organizirale potrošniške organizacije, članice BEUC so evropski potrošniki prihranili preko 135 mio EUR, vendar pa velja poudariti, da so skupni prihranki še večji. Kampanje za kolektivne nakupe namreč spodbudijo dobavitelje, da ponudijo boljše ponudbe inpogoje, je izpostavila direktorica Evropske potrošniške organizacije, BEUC, Monique Goyens in dodala: »A skupinski nakupi so le del zgodbe. Potrošniki potrebujejo podjetja, ki spoštujejo pravila igre, kot so roki zamenjave dobavitelja, in regulatorje, ki spodbujajo konkurenčnost na trgu energije.« Pri naših sosedih Avstrijcih je dobavitelja energije zamenjalo 70.000 gospodinjstev, pri Italijanih pa pravkar poteka že drugi skupinski nakup v 12 mesecih, izpostavljajo na ZPS.

Skupinske nakupe podpirajo Evropska komisija,ACER- Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev in tudi Agencija za energijo

»Agencija za energijo pozdravlja vsako novo aktivnost, ki bi lahko spodbudila konkurenco na trgu z elektriko in zemeljskim plinom, prispevala k ozaveščanju odjemalcev pri poznavanju delovanja energetskega trga in jih spodbujala k bolj aktivni vlogi na trgu,« so poudarili na Agenciji za energijo.

Trije ključni koraki kampanje

Na licitaciji, ki bo 16. oktobra 2014, bodo lahko sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki so izrazili interes za sodelovanje in potrdili, da se strinjajo s pogoji skupinskega nakupa in opredeljenimi lastnostmi ponudb (npr. navzgor omejena cena za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravočasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev).

Potrošniki, ki se bodo prijavili za sodelovanje v skupinskem nakupu, bodo po licitaciji prejeli oceno prihrankov v primeru zamenjave in ponudbo.

ZPS: Potrošnike vabimo, da se nam pridružijo še danes preko spletne strani ZAMENJAJinPRIHRANI. Skupaj lahko dosežemo večje prihranke in znižamo račun za elektriko in plin!