Iz dokumenta, ki je pricurljal iz Bruslja, je razvidno, da slovenska vlada namerno blokira reformo sedanje, nejasne energijske nalepke…

in uvedbo že sprejete ter potrošnikom bolj jasne nalepke. S predlogi za dodatne raziskave in za prehodno obdobje skušajo uveljavitev enostavne in potrošnikom razumljive energijske nalepke zamakniti tja do leta 2023.

Slovenija, skupaj z Italijo, Španijo, Poljsko in Češko, skuša preprečiti uvedbo novega označevanja, saj bi lahko številni izdelki, ki imajo zdaj oceno A, ob uvedbi novega označevanja bili označeni celo z G. Na ZPS odločno nasprotujemo ravnanju Slovenije, ki bi omogočilo še nadaljnje zavajanje potrošnikov glede dejanske energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov.

Po dostopnih podatkih kar 85 % potrošnikov pri nakupu preveri tudi podatke na nalepki. Veljavna energijska nalepka je z dodatnimi razredi A+, A++ in celo A+++ povzročila zmedo in napačno razumevanje porabe energije med potrošniki »Po raziskavi nemških kolegov je kar 75 % potrošnikov ob nakupu novega pralnega stroja verjelo, da je A+ najbolj učinkovit razred. Dejstvo je prav nasprotno, gre za najmanj učinkovit razred, zato smo potrošniške organizacije podprle ponovno uvedbo razredov od A do G in posledično opustitev nalepk A+++, A++, A+,« je pojasnila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Potrošniki jasno in nedvoumno informacijo potrebujejo danes. Zato pristojne predstavnike slovenske vlade pozivamo, da na sestanku v Bruslju podprejo načrtovane spremembe in čim hitrejšo uvedbo prenovljene energijske nalepke, ne pa, da omogočajo nadaljnje zavajanje potrošnikov glede energijske učinkovitosti izdelkov.« Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Energijske nalepke

Evroposlanci za jasnejšo lestvico energijske učinkovitosti izdelkov

Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije

Živila v hladilniku v svoji masi akumulirajo hlad in s tem prispevajo k vzdrževanju nizke temperature. Prazne prostore lahko začasno zapolnimo tako, da vrečko natlačimo z zmečkanim časopisnim papirjem in jo postavimo na prazno mesto, dokler ga ne zapolnimo z novim živilom. Večji hladilnik je cenejši in bolj učinkovit kot dva manjša / Za dvočlansko gospodinjstvo običajno zadošča 100 do 120 litrski hladilnik, medtem ko bo za štiričlansko družino potreben hladilnik z 200 – 250 litri koristne prostornine. Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izbiramo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare.