Praznujmo mednarodni dan svetlobe

16. maja na mednarodni dan svetlobe se spomnimo, da ima svetloba ključno vlogo v našem življenju.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leta 2017 izbrala 16. maj za mednarodni dan svetlobe. Na ta dan se s številnimi dogodki posveča pozornost vlogi, ki jo ima svetloba v znanosti, medicini, komunikaciji, energiji, pa tudi v kulturi, umetnosti, izobraževanju in trajnostnem razvoju. Datum je bil izbran v spomin na delo fizika Theodorja Maimana, ki mu je 16. maja 1960 uspelo ustvariti prvi laserski žarek.

V redakciji Informa Echo, ki ureja spletno stran PorabimanjINFO smo se odločili, da mednarodni dan svetlobe obeležino z zabavnim videom v katerem vas bodo priznani izumitelji spomnili na ključna odkritja o svetlobi in zanimiva dejstva o umetnih virih svetlobe.

James Clark MaxwellJames Clark Maxwell / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović je odkril zakone elektrodinamike (Maxwellove zakone) in jih zapisal v znamenitih Maxwellovih elektrodinamičnih enačbah.

Albert Einstein / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović

Albert Einstein je postavil domnevo, da je svetloba sestavljena iz majhnih delcev, svetlobnih kvantov.

Nikola Tesla / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićNikola Tesla je izumil večfazni indukcijski motor, ki je omogočil lažji in učinkovitejši prenos električne energije na daljavo.

Thomas Alva Edison / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićThomas Alva Edison je patentiral in začel množično proizvajati navadno žarnico, ki jo  je izumil Joseph Swan.

André Blondel / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović André Blondel je zasnoval sistem za merjenje elektromagnetnega sevanja v vidnem delu spektra.

Sir William Thomson / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović Sir William Thomson, splošno znan kot Lord Kelvin je vzpostavil Kelvinovo temperaturno lestvico.

James Watt / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićJames Watt je izboljšal tehnologijo parnega stroja, kar je pomenilo začetek industrijske revolucje.

Isamu Akasaki / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićIsamu Akasaki je skupaj z Hiroshi Amano in Shuji Nakamura prejel Nobelovo nagrado za odkritje svetleče diode, ki oddaja modro svetlobo.

Henrietta Swan Leavitt / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko BaćovićHenrietta Swan Leavitt je vzpostavila metodo merjenja razdalje do galaksij glede na elektromagnetno sevanje, ki jo oddajajo zvezde.

Porabi manj APP

Nikola Tesla / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko BaćovićOb zamenjavi 5 navadnih žarnic, od katerih je 1 prižgana eno uro in ostale po 5 ur, z LED sijalkami, lahko na letni ravni prihranite tudi do 57€.

Na brezplačni spletni aplikaciji Porabimanj, lahko na lastnem primeru preverite koliko denarja, energije in emisij CO2 bi prihranili, če bi zamenjali žarnice s sijalkami.

 

ZA VAS SMO PREVERILI

Logo_EnergijaPlus-outlineIzjemno ugodno ponudbo za visoko učinkovite LED sijalke razreda A+ za bivalne in delovne prostore si oglejte na spletni strani Energija plus, kjer so sijalke pregledno predstavljene s tehničnimi značilnostmi kot so svetlobni tok, barva svetlobe, idr.

Sijalke lahko kupite po izjemno nizkih cenah na prodajnih mestih Energije plus v Mariboru, Ptuju, Slovenski Bistrici, Radgoni in Murski soboti. Za odgovore na vprašanja in svetovanje pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 21 15 ali pišite na info@energijaplus.si.

Promocijsko sporočilo

Mogoče te še zanima