Bodo telovadnice zamenjale termoelektrarne!? / Foto: Pexles

Znoj iz telovadnic bo zamenjal rudarskega.

Zanimiva ideja. Študent iz Niša izumil telovadnico, kjer se z vadbo proizvaja električna energija.

Če študentu strojništva Marku D. Živanoviću uspe uresničiti svojo idejo o “Telovadnici pri Tesli”, bi lahko že prihodnje leto prebivalci Niša ob krepitvi svojih mišic proizvajali (poceni) električno energijo.

Bodo telovadnice zamenjale termoelektrarne

Marko D. Živanović

Kot večina inovatorjev, kakršen je bil tudi N. Tesla, tudi ta nadobudni inženir čaka na investitorja, ki mu bo pomagal k uresničitvi svoje ideje.

Telovadnica na prvi pogled ni videti nič posebnega, vendar pa so naprave povezane z generatorji, ki proizvajajo električno energijo, katera se nato shranjuje v akumulatorjih. Prednost takšne telovadnice bodo nižje pristojbine, saj se bo delež porabljene energije že vrnil preko vadbe na napravah. V prihodnje je želja ustvariti tehnologijo, ki lahko proizvede več električne energije kot jo telovadnica porabi in jo tako lahko distribuiramo v električno omrežje.

Bodo telovadnice zamenjale termoelektrarne!? / Foto: Pexles

Prvotni cilj je izgradnja manjše “električne” telovadnice, nato pa izdelava malih generatorjev, ki bodo na voljo tudi ostalim telovadnicam v mestu.

Podobni majhni generatorji navadno stanejo okoli 100 €, njegova noviteta pa je veliko cenejša, saj stane le 20 €. Na eno telovadno napravo je potrebno inštalirati okoli 10 generatorjev. Ob predpostavki, da ima telovadnica 10 naprav, lahko teh 100 generatorjev proizvede zadostno količino električne energije za osvetlitev enega parka. (vir: Južne novice)