Kaj je učinkovitejše: krožišče ali križišče?

Test je pokazal na učinkovitejšo rešitev!

Avtorji priljubljene televizijske oddaje “Mythbusters” se, kot že samo ime pove, ukvarjajo s preverjanjem in odkrivanjem različnih mitov. V tem primeru so se odločili preizkusiti prepričanje, da gredo vozila hitreje in učinkovitejše skozi krožišče kot skozi navadno križišče.

Avtorje je še posebej spodbudilo dejstvo, da se v Ameriki uporabljajo izključno navadna križišča. Slednje je posledica ocene njihovih prometnih strokovnjakov, ki menijo, da so krožišča prenevarna in jih, za razliko od Velike Britanije, zato ne najdemo v tako velikem številu.

Kaj je učinkovitejše: krožišče ali križišče?

Kaj je učinkovitejše: krožišče ali križišče?

“Mythbursers”-i so opravili testno vožnjo in na poligonu simulirali promet z velikim številom udeležencev, ki so prevozili dva različna tipa križišč. Na koncu so prišli do zaključka, da so krožišča učinkovitejša za približno 20 %. V eksperimentu je skozi krožišče v 15 minutah prešlo 460 avtomobilov, ob tem pa jih je v istem času skozi navadno križišče prevozilo le 385. Povedano drugače, večje število krožišč v mestu bi pripomoglo k večji pretočnosti prometa, zmanjšanju onesnaževanja, manjši porabi energentov in navsezadnje k manjši količini voznikove nervoze.

Krožišče ali križišče?: na spodnjih povezavah pa si lahko ogledate posnetke testa.