Avtocesta prihodnosti: E-vozila se bodo polnila med  vožnjo.

Avtocesta prihodnosti: E-vozila se bodo polnila med vožnjo.

Cena, omejen doseg oziroma omejena avtonomija ter premajhno število polnilnic, so tri največje ovire na poti k večji popularizaciji električnih avtomobilov v svetu.

Izhod iz tega začaranega kroga ponuja tehnologija, ki jo razvijajo v Veliki Britaniiji. Na Otoku kljub rekordnemu povečanju števila električnih vozil iz preteklega leta, slednji še vedno predstavljajo zanemarljiv delež glede na konvencionalne avtomobile.

V Britaniji za začetek planirajo namestitve polnilnic na vsakih 30 kilometrov avtoceste za dopolnitve baterij. S tem bodo iz ljudi pregnali strah, da bojo obtičali nekje na pol poti do svojega cilja zaradi pomanjkanja energije.

V kolikor bo omenjena tehnologija na testih dobila pozitivno oceno, bo vožnja z električnimi vozili še bolj praktična kot z vozili na fosilna goriva, saj se več ne bo treba ustavljati na bencinskih črpalkah.

“Trenutno smo v začetni razvojni fazi. Zaenkrat delamo na učinkovitem načinu prenosa energije iz cestišča na vozilo,” so povedali v družbi, ki skrbi za angleške avtoceste. Ob tem dodajajo, da še vedno delajo v laboratorijskih pogojih, a vseeno planirajo do konca leta začetek testiranja tehnologije na določenih odsekih avtoceste.

Poleg Britancev so tovrstno tehnologijo začeli razvijati leta 2013 tudi v Južni Koreji. Korejci so namreč že odprli 20 kilometrov dolgo progo avtoceste, ki omogoča avtobusom polnitev baterij z električno energijo med vožnjo.

Ali je to začetek konca klasičnih avtomobilov na fosilna goriva?


NAMIZNI ŠEJKER, KI PROIZVAJA BENCIN!

NAMIZNI ŠEJKER, KI PROIZVAJA BENCIN!

Bomo videli. Med tem so na Japonskem že razvili priročno namizno naparavo, ki iz odpadnih plastičnih materialov (vrečke, plastenke,…) izdeluje pogonsko gorivo za klasične avtomobile.


Vsekakor pa je potrebno biti do fraze obnovljivi vir energije previden, saj na drugi strani e-vozila, z električno energijo proizvedeno iz obnovljivih virov energije, ne bodo neposredno obremenjevali okolja.Če potegnemo vzporednico z inovacijo, bodo tudi klasični avtomobil doživeli t.i. renesanso vključitve v reševanje okoljske problematike, saj bo vsa odpadna plastika postala neke vrste obnovljiv vir energije.