Karmen Kompara

Karmen Kompara, direktorica podjetja Vitanest

 

  • Na katerem področju ste dejavni in s katerimi izzivi se najpogosteje srečujete?

K.K.  Sem poslovna ženska, solastnica in direktorica družbe, ki se ukvarja z distribucijo sistemov za klimatizacijo, ogrevanje in prezračevanje. Izzivov, povezanih z energijo, je v naši  dejavnosti ogromno, a največji izziv, s katerim se osebno srečujem na vsakem koraku in vsak trenutek, je najti kompromisne rešitve, ki omogočajo napredek in največjo možno mero pozitivne življenjske energije za čim večji krog ljudi.

  • Kakšni so vaši pogledi na energijo? 

K.K.  Vsi poznamo izrek, s katerim radi naznanjamo novosti: »Nekaj je v zraku«. Jaz menim, da bi morali otroke v tretjem razredu, tako kot poštevanko, na pamet naučiti tudi kaj vse je v zraku, ker se nam zrak zdi preveč samoumeven. Predstavlja pa ključni  pogoj naše eksistence. Ker je zrak naravni element, ki omogoča eksistenco, je že sam po sebi nabit s pozitivno energijo. Ni čudno, da smo ga končno odkrili tudi kot obnovljiv vir energije za ogrevanje, klimatizacijo in prezračevanje zaprtih prostorov.

  • Ali ste učinkoviti pri ravnanju z energijo?

K.K.  Pri ravnanju z energijo se po svojih močeh trudim najti pozitivno ravnotežje med »dati« in »prejeti«, ker imam občutek, da sem takrat v harmoniji.

Karmen Kompara

Karmen Kompara

  • Kaj so vas naučile osebne izkušnje?

K.K.  Energijo je potrebno znati pozitivno ustvarjati, uporabljati in deliti. Samoumevno računati nanjo pomeni apatičnost, ki ne premika gora. Še lista papirja ne premaknemo z apatičnostjo, kmalu niti računalniške miške več ne bomo premikali, dovolj bo razmišljanje… A to je že druga zgodba, v katero se trenutno premika naša energija.

  • Kako ohranjate svojo vitalnost (vitalno energijo)?

K.K.  Skušam poenostavljati zapleteno.

  • Kakšno je vaše sporočilo bralcem?

K.K.  Naučimo potomce od otroštva naprej čim več o energiji zraka, tako kot jih učimo poštevanko, ker zrak ni samoumeven, je pa v osnovi nabit s pozitivno energijo, ki predstavlja našo eksistenco.

Rubrika »Osebno o energiji« omogoča izmenjavo zanimivih pogledov na energijo in osebnih izkušenj. Razumevanje in odnos do energije bo v prihodnje vse bolj vplival na življenjske okoliščine, obenem pa bo oblikoval odnos posameznikov do življenja. V rubriki »Osebno o energiji« želimo povezovati oba vidika v razumevanje celovitosti življenja.