Brez vzvratnih ogledal do manjše porabe

BMW razmišlja o ukinitvi vzvratnih ogledal.

Najnovejši znak te namere nemškega giganta je model “i8 Mirrorless Concept” kateri je bil predstavljen na CES (Consumer Technology Association) dogodku leta 2015 v Las Vegasu. Nenavadno je tukaj samo to da, niti sam BMW dejansko ne ve koliko čas bo potrebnega za vgradnjo na serijskih modelih vozil.

“i8 Mirrorless Concept” uporablja dve kameri namesto standardnih stranskih ogledal, poleg tega pa je tudi tretja kamera postavljena na zadnjem steklu avtomobila. Vse tri slike se združijo in prikazujejo na zaslonu visoke resolucije, ki se nahaja na standardnem mestu za notranje vzvratno ogledalo.

Ob tem ni potrebnih nobenih prilagoditev kamer, zaslon, na katerem se prikazuje slika, pa je dimenzij približno 300 x 75 mm.

Najnovejše poročilo revije Focus razkriva, da šef razvoja pri bavarskem koncernu, Elmar Frickenstein, verjame, da bo njihov prvi avtomobil brez vzvratnih ogledal pripravljen za prodajo že čez približno tri leta. Poleg boljše preglednosti in varnosti pa bo zaradi zmanjšanega zračnega upora to tudi pripomoglo k manjši porabi energentov.


Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

Pri povprečni porabi goriva na 100 km je opaziti pozitiven trend, saj je narasel delež gospodinjstev, katerih avto porabi manj kot 6 l/100 km (29 %) in padel delež tistih, katerih avto porabi več kot 7,5 l/100 km ali več kot 9 l/100km.