NASA: Julij je bil najtoplejši mesec vseh časov

NASA je objavila, da je bil letošnji julij najtoplejši mesec na Zemlji, …

… vse od takrat, ko so se začele spremljati temperature zraka na našem planetu. Na ta ekstrem je vesoljska agencija iz ZDA opozarjala že več časa.

Letošnji julij je bil 0,84 stopinje Celzija nad temperaturnim povprečjem in za 0,1 °C toplejši od prejšnjega rekorda – julij 2011.

NASA: Julij je bil najtoplejši mesec vseh časov

Dramatičen porast temperature v zadnjega pol stoletja lahko pripelje do tega, da bo leto 2016 najtoplejše do sedaj. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se ta trend lahko nadaljuje tudi v prihodnjih letih.

Podatek, ki potrjuje tezo o globalnem segrevanju je tudi ta, da je v zadnjih 15 mesecih vsakič dosežen nov rekord, ki je brez primere vse od leta 1880, ko se je začelo spremljanje globalne temperature zraka.

NASA: Julij je bil najtoplejši mesec vseh časov

Barvne linije označujejo temperaturo meseca julij od leta 1880 do 2016.

Barvne linije označujejo temperaturo meseca julij od leta 1880 do 2016.

V delno tolažbo nam je lahko samo to, da bo “temperaturne anomalije” vsaj začasno zajezil podnebni fenomen La Nina. (Vir: Kurir, Foto: pixabay)

Torej, ne glede na to ali se bo podnebje ohlajalo ali pa segrevalo bomo v vsakem primeru (seveda, če želimo zmanjšati stroške in povečati udobje) rabili dobro izolacijo ovoja stavb in energetsko varčna okna in vrata. Nato se samo moramo odločiti ali bomo več vlagali v sistem hlajenja ali ogrevanja. V obeh primerih pa nam bo izolacija ovoja stavbe in dobra zatesnjenost okna veliko pripomogla k zmanjšanju zneska na mesečnih položnicah na račun učinkovitejšega ravnanja z energijo. 

PORABImanj

Brezplačna spletna aplikacija Porabimanj vam bo v pomoč pri preverjanju in zmanjševanju vaših stroškov ogrevanja, hlajenja, uporabe električnih aparatov in osebnega prevoza. Seznanili se boste tudi s ključnimi ukrepi kako prihraniti energijo brez večjih investicij. Ob tem boste lahko tudi primerjali učinkovitost obstoječega ogrevalnega ali hladilnega sistema, električnega aparata z alternativnimi variantami. Ob tem boste lahko ugotovili katera kombinacija je za vaš dom najprimernejša ter (v določenih primerih) izvedeli čas povrnitve investicije.

Ali ste vedeli?
Pomivalni stroj z letnico izdelave okoli leta 1965 porabi celo do 45 litrov vode za eno pranje. Današnje, sodobnejše, naprave pa so poleg varčnosti z električno energijo, varčne tudi z vodo, saj je možna poraba manjša tudi od 10 litrov.