Te dni vsi govorijo o zmagah in porazih na košarkaškem parketu, mi pa smo priča svojevrstne zmage družine Zajec, ki živi v prvi hrvaški hiši iz lesa in slame.

Celotna konstrukcija, zunanje obloge ter okvirji vrat in oken so iz akacijevega lesa. 360 bal slame, vgrajene v stene, pa služi kot toplotna izolacija. Streha je zasajena z zelenjem, teža pa je samo 43 kg/m2. V hišo so se Zajčevi vselili pred šestimi meseci, za njeno konstrukcijo pa so porabili približno 210.000 kun, kar je približno 28.000 evrov.

 

 

 “Vse materiale za gradnjo je pripeljal en tovornjak, zato smo sprva mislili, da je prišlo do napake pri izračunu količin,” pojasnjuje Marina Zajec. “Štirje gradbeni delavci so postavili hišo v dvanajstih delovnih dneh.”

“Hiša je odličen primer premišljene arhitekture, ki tudi v notranjosti ustreza, oziroma korespondira z okoljem. Tovrstna hiša je lahko gotova tudi v le nekaj mesecih in ta stil gradnje je veliko cenejši, sploh če sami sodelujete pri njej” – je dejal Miro Zajec (36).  (Vir: Eko kuća)