Vertikalni energetsko učinkoviti vrtovi

Navpični vrtovi so lahko enostavni in poceni, ali pa komplicirani eksotični eko-sistemi

“Low-tech” (nizkotehnološke) rešitve so prav tako lahko inovativne kot high-tech (visokotehnološke). Vzamimo na primer vertikalen vrt: preprost koncept, v katerem je vrt zasajen vertikalno namesto horizontalno. Na ta način lahko, posebej v mestnih območjih, uporabimo veliko razpoložljivega prostora in ustvarjimo več priložnosti za rast rastlin.

Razen strešnih vrtov, ki postajajo vse bolj popularni, se v zadnjem obdobju v svetu pojavljajo tudi zelene površine na stenah, ki popolnoma spreminjajo podobe stavb ali pa celotnih sosesk. Prej so za to poskrbele plezalke, ki so svobdono rasle po steni, danes obstajajo načini, ki močno presegajo tradicionalne tehnike. Avtor številnih izumov na tem področju, je francoski botanik Patrick Blanc. Preučuje različne tropske, in rastline, ki rastejo na pobočjih in čereh. Posebej vrste, ki se lahko prilagodijo življenju v ekstremnih pogojih in ne potrebujejo dodatne nege.

Sistem teh vrtov temelji na posodah s šoto, ki so pod kotom približno 50°, nameščene na ravno ploščo. Lahko se prekrijejo z mahom, kokosovimi vlakni ali juto, za zagotovitev boljšega vizualnega učinka. Najpogostejša vrsta rastline so različne sočnice (sukulente), ki prenašajo težke pogoje, trte, travniške rastline, različne okrasne trave … Zaradi majhnih dimenzij posod je treba zagotoviti sistem za zalivanje oz. mikro škropilnike, ki lahko od vrha “živega zida” orošujejo celotno inštalacijo. Od znotraj zalivamo sami.

Pred namestitvijo posod lahko stene obložimo tudi s hidroizolazijo, obenem pa ne smemo pozabiti na sistem za oddtekanje odvečne vode. Takšen mikro eko-sistem lahko bistveno izboljša mikroklimo. Rastline pomagajo očistiti zrak, povečujejo vlažnost zraka, in v očeh opazovalca spreminjajo barvo “fasade” skozi letne čase. Posebno ugodnost teh konstrukcij bodo začutili stanovalci stavb, saj je neka vrsta dodatne termo-izolacije, tako da bodo v poletnih mesecih porabili veliko manj energije za hlajenje in pozimi manj energije za ogrevanje. Torej – energetsko učinkovita stena narejena (posebej če so posode iz naravnih materialov) iz “obnovljivih virih energije”. Več: Vertical garden institute