Evropski teden mobilnosti 2016

V dneh od 16. do 22. septembra bo potekal Evropski teden mobilnosti (ETM),

ki vsako leto veliko prispeva k ozaveščanju tako posameznikov kot ustanov na vseh ravneh delovanja in odločanja.

Lokalne skupnosti po vsej Evropi, bodo v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravile vrsto zanimivih dogodkov, o katerih bo več informacij na voljo na spletni strani www.tedenmobilnosti.si.

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za infrastrukturo, omenjena prireditev že štirinajst let spodbuja lokalne skupnosti k izvedbi trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti.

Na ETM tokrat rekordno število slovenskih občin

Letos se bo omenjeni vseevropski pobudi v Sloveniji pridružilo kar 71 občin. Nosilna tema je tokrat zajeta v sloganu Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, ki izpostavlja dejstvo, da so trajnostni mobilnosti naklonjena mesta ekonomsko uspešnejša.

Najobsežnejši dogodek in istočasno otvoritev Evropskega tedna mobilnosti bo v petek, 16. septembra 2016, na Kongresnem trgu v Ljubljani, kamor naj bi se s kolesi pripeljala evropska komisarka za promet Violeta Bulc in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

 »Navdušeni smo nad letošnjim velikim odzivom slovenskih občin. Njihovo število, ki se je zadnja leta gibalo okoli trideset, je že lani naraslo na 60, letos pa na 71. To pomeni, da so dolgoletna prizadevanja, številne aktivnosti, terensko delo in vzpostavljena sodelovanja resnično obrodili sadove,« je poudarila mag. Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka ETM z Ministrstva za infrastrukturo.

K temu je še dodala, da zavedanje o pomenu trajnostne mobilnosti tako ni več omejeno na posamezne aktiviste, organizacije in večje občine, ki so se soočale s prometnimi težavami, temveč je prodrlo na vse ravni delovanja in odločanja.

Evropski teden mobilnosti se bo tradicionalno zaključil z Dnevom brez avtomobila v četrtek, 22. septembra, ko bodo mesta svoja središča zaprla za promet. (Vir: Naš stik)


Dober nasvet

Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in s tem nižjo porabo goriva.

Ali ste vedeli?

Kar 44 odstotkov voznikov nikoli ne ugasne motorja, če na mestu stojijo več kot minuto, pogosto pa to počne le 13 odstotkov (Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2012).