Mobilnost prihodnosti / BMW VISION next100

Vozilo, ki postavlja v ospredje vaše potrebe

Mobilnost je ena od temeljnih človekovih potreb. Toda zahteve in pričakovanja se nenehno spreminjajo v skladu s spreminjajočim se svetom in okoliščinami. Današnji prevladujoči megatrendi se vse bolj osredotočajo na individualne potrebe po mobilnosti. Ravno slednje je glavno vodilo proizvajalcem vozil pri postavljanju konceptov novih vozil. Novi koncepti, kjer lahko voznik postane eno s svojim vozilom, so že ugledali luč sveta v obliki BMW VISION next100, ki v celoti ustreza njihovim individualnim željam in potrebam.

 

Mobilnost prihodnosti

To, da avto komunicira z voznikom, ni dandanes več nič posebnega. Kaj pa dejstvo, da nam informacije lahko sporoča interaktivno? BMW-jev next 100 to počne s pomočjo Alive geometrije, ki jo tvori 800 mozaično razporejenih senzorjev. Ti nato aktivirajo trikotnike kateri tvorijo dinamično analogni zaslon, slednji pa zajema celotno površino armaturne plošče. Trikotniki se premikajo in postanejo rdeče barve kot odgovor na druge udeležence v prometu ali na predmete v okolici vozila. S tem ustvarjajo dinamične vzorce, ki opozarjajo voznika na morebitne nevarnosti in ga spodbujajo, da sprejme ukrepe ali s pospeševanjem ali z zaviranjem na zelo subtilen in interaktiven način. Ta revolucionarna oblika komunikacije se odvija na armaturni plošči v periferiji voznikovega vidnega polja, kar pomeni, da Alive Geometry ne odvrača voznikove pozornost od njegovega področja primarne vizije – premikanja po cesti naprej.

Mobilnost prihodnosti bo bolj sproščena, interaktivnejša, okolju prijazna in bolj informirana. Verjetno bo tudi bolj varna in zabavna. Komaj čakamo, da pride!


Želite prihraniti pri vožnji z avtomobilom?

Povprečno slovensko gospodinjstvo za gorivo pri prevozu z osebnim avtomobilom porabi 2.278,00 € na leto. Ali ste vedeli, da z bolj umirjeno vožnjo lahko prihranite 130 € na leto*? Ob zamenjavi požrešnega vozila z učinkovitejšim pa lahko na letni ravni prihranite celo do 1200 €*.

*Izračuni temeljijo na vnesenih podatkih uporabnika brezplačne aplikacije Porabimanj, povprečnih porabah goriva posameznih razredov ter okvirnih investicijah za nakup osebnih vozil.

 

Preverite koliko in na kakšen način lahko prihranite!

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

modulu Mobilnost si izračunajte, na kakšen način in koliko lahko prihranite pri vožnji z vašim obstoječim avtomobilom in kakšni bi bili vaši stroški energije, če bi izbrali avto na drugo gorivo (elektrika, plin). Izberete lahko več alternativ in jih med seboj primerjate. Izračunajte si tudi prihranek goriva pri bolj varčni vožnji. Ugotovili boste, kolikšne so emisije CO2 posameznih tipov osebnih vozil ter dobili koristne napotke za cenejšo in okolju prijaznejšo vožnjo.